Financial Times: Roman Abramovič novi stanovnik Šipana

OD KADA je prije četiri godine Roman Abramovič prvo ljeto proveo krstareći dubrovačkim akvatorijem sa svojom luksuznom jahtom, počele su i priče kako je vlasnik "Chelseja" kupio ili kupuje nekretninu na krajnjem jugu Hrvatske.

Trendu "kupuje - ne kupuje" u dubrovačkom i hrvatskom novinarstvu, pridružio se i ugledni Financial Times, koji je radeći reportažu o krajnjem jugu Hrvatske, kao polaznu točku uzeo informaciju kako je Abramović kupio nekretninu na otoku Šipanu.

Informacija sa "šanka"

Naime, novinarka FT-a informaciju je čula od dva vlasnika ugostiteljskih objekata na tom otoku, a jedan od njih čak je rekao kako je cijena bila 8 milijuna eura, dok je drugi rekao kako to nije realizirano zbog papirologije. U tekstu se ne spominje koja je to nekretnina, no špekulacije o "nekretninama na otoku" poznate su još od prije.

Podsjetimo, negdje u travnju ove godine pojavila se neslužbena informacija kako je ruski magnat postao vlasnik Vile Katino u Luci Šipanskoj  koja se nalazi u samom ulazu u luku. Prekrasna vila koja čeka renoviranje poslužila je i kao jedna od scena kada se ekranizirao "Ekvinocijo", a vlasnici te vile navodno je stara dubrovačka obitelj Stjepović. Njihov predak stekao je golemi imetak u Južnoj Americi, te je "naveliko" kupovao u rodnom, dubrovačkom, kraju.

Netaknuti Šipan, "taknula" Šuica

Financial Times, Šipan je pohvalio kao jedan od najljepših otoka u dubrovačkom akvatoriju, gdje 200 stanovnika živi među "netaknutom" prirodom. No u tekstu također nije spomenuto kako će tu činjenicu vrlo brzo promijeniti gradska vlast na čelu s gradonačelnicom Dubravkom Šuicom, koja je dala zeleno svjetlo za Prostorni plan.

Prema novoj prostorno planskoj dokumentaciji na "netaknutom Šipanu" mogu se graditi turistički kapaciteti do 1500 ležajeva. Kalkulira se kako će biti potrebno najmanje 850 zaposlenika u budućem "hotelskom mastodontu", koji bi se nalazio na predjelu zvan Čempljesi.

I.Ć.
Foto: AFP 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara