Fischer za potporu socijalnim reformama SPD-a

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova i član predsjedništva stranke Zelenih Joschka Fischer je svoju stranku upozorio na mogući sloma vladine koalicije ako Zeleni ne podupru socijalne reforme kancelara Gerharda Schroedera, javlja dnevnik "Berliner Zeitung".

Fischer je na sastanku stranačkog predsjedništva u Muenchenu apelirao na svoju stranku da podrži reformski paket. U slučaju da Zeleni ne podrže Schroederovu reformu koja nosi naziv "Agenda 2010", došlo bi, kako je naglasio Fischer, do "sloma jedne od poslijednjih lijevih koalicija u Europi". Prema Fischeru bi nakon sloma koalicije došo ili do stvaranja tzv. Velike koalicije između socijaldemokrata i demokršćana ili bi došlo do novih izbora.

Obzirom na slabe ocjene koje u ispitivanjima javnog mišljenja trenutno dobiva sadašnja socijaldemokratsko-zelena vlada, održavanje izbora u bi ovom trenutku za stranke vladine koalicije bilo izuzetno nepovoljno. Fischer je naglasio da je stoga od velike važnosti da Zeleni shvate "povijesnu odgovornost" i da prihvaćanjem reformi omoguće jedinstvenu priliku za realizaciju socijalne reforme s elementima politike Zelenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je naglasio Fischer, predstojeće reforme bi omogućile pravedniju raspodjelu unutar njemačkog socijalnog sustava te bi istovremeno spriječile prijeteći financijski kolaps.

Dopredsjednik Zelenih Reinhard Buetikofer je nakon sastanka demantirao navode nekih stranačkih kolega da je osam zastupnika Zelenih u Bundestagu već odlučilo da neće podržati Schroederovu "Agendu 2010".

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara