Forum o reformi hrvatskog pravosuđa u Washingtonu

DIPLOMATI i pravni stručnjaci razgovarali su u četvrtak u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu o reformi pravosuđa u Hrvatskoj te o američkoj potpori Hrvatskoj kao i drugim tranzicijskim zemljama u uspostavi vladavine prava.

Na drugom po redu okruglom stolu u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu, nazvanom Veleposlanikov politički forum, sudionici su razgovarali o reformi hrvatskog pravosuđa, a predstavljena je i američka Pravna inicijativa u središnjoj i istočnoj Europi (CEELI) koja pomaže reformu pravosuđa u tranzicijskim zemljama.

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić i njegov zamjenik Krešimir Piršl predstavili su reformu hrvatskog pravosuđa, koja, kako su rekli, ima za cilj uspostavu vladavine prava. Piršl je rekao kako u tom cilju Hrvatska radi na modernizaciji sudstva, stalnom obrazovanju sudaca, rasterećenju sudova, jačanju njihove tehničke opremljenosti te modernizaciji zemljišnih knjiga.

Izvršni direktor CEELI-ja David Tolbert je, predstavljajući svoju organizaciju, rekao da Inicijativa djeluje u 28 tranzicijskih zemalja, a da je od 1990., 5.000 pravnika volonterski sudjelovalo u programima pomoći reformi pravosuđa bivših komunističkih zemalja.

CEELI je 1990. osnovala Američka odvjetnička komora kako bi bivšim komunističkim zemljama Europe i Sovjetskog Saveza pomogla u prelasku pravosuđa iz totalitarnog u demokratski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ova organizacija u Hrvatskoj djeluje od 1993., pomažući reformu pravosuđa, a sada je posebno usmjerena na jačanje učinkovitosti sudova i njihovo rasterećenje. CEELI pomaže i u tehničkoj modernizaciji sudova te permanentnom obrazovanju sudaca.

Predsjednik CELLI-ja Homer Moyer je govorio o najnovijem projektu Inicijative, Institutu u Pragu, koji će se baviti obrazovanjem sudaca, pravnika i čelnika predanih reformi pravosuđa i raditi na promicanju vladavine prava u tranzicijskim zemljama.

Institut će služiti i kao središnjica za upravljanje projektima u pojedinim zemljama, ali će u njima i dalje ostati posebni uredi Inicijative.

Na forumu u hrvatskom veleposlanstvu sudjelovali su među ostalima i veleposlanici Azerbajdžana, Gruzije, Moldove i Bjelorusije, predstavnici veleposlanstava niza istočnoeropskih zemalja u tranziciji te predstavnici američkog State Departmenta.

(Hina) sl bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara