Francuska dječaku ukinula ime "Džihad"

Francuska dječaku ukinula ime "Džihad"
Ilustracija: EPA

FRANCUSKI sud ukinuo je ime "Džihad" koje je prije gotovo godinu dana jedna majka dala svojem djetetu, jer smatra da ima negativno značenje, doznaje se u petak.

"Sud ne prihvaća ovo ime jer drži da može štetiti djetetu i vjerojatno će mu stvarati probleme", precizirao je sud Dijona i naglasio da "vodi računa o najboljim interesima djeteta".

"Ime 'Džihad' ima negativno značenje jer je povezano s džihadističkim pokretom i zamjenjuje se s 'Džahid' koji na arapskom znači napor ili hrabrost i nije povezano s ratom", kažu suci.

Afera je izbila početkom studenoga 2018. kada se gradska uprava obratila sudu obiteljskog prava kako bi ishodila poništenje imena.

"Iako se ime Džihad daje u arapskom svijetu, a znači "sveta borba, sveti rat, rad, trud", dakle može imati pozitivno značenje, ono se ipak u javnom mnijenju i u sadašnjem terorističkom ozračju povezuje s islamističkim pokretima", objasnio je državni odvjetnik Dijona Eric Mathais.

On je naglasio da se boji da će to ime za dijete biti stigma i da će biti izloženo ruganju, ismijavanju i pogrdnim riječima.

Majka dječačića je za regionalni list Le Bien Public izjavila da će u slučaju negativne odluke suda promijeniti dva slova i sinu dati ime Džahid, kao što je bio slučaj u travnju 2018. u sličnom slučaju para s jugozapada Francuske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara