Francuska uvezla radioaktivne gljive iz Rusije

Francuska uvezla radioaktivne gljive iz Rusije

Ilustracija: 123rf

 
FRANCUSKA je pronašla tragove radioaktivnog cezija u gljivama uvezenima iz Rusije, objavio je čelnik francuske agencije za nuklearnu energiju (ASN).
 
Šef ASN-a Pierre-Franck Chevet rekao je pred francuskim Senatom da nakon otkrića radioaktivnog oblaka iz Rusije u listopadu razine radioaktivnog rutenija 106 u zraku nisu predstavljale opasnost za francuske građane, ali su kontrole uvoza hrane pojačane.
 
"Po posljednjoj informaciji koju sam dobio, izgleda da su tragovi cezija pronađeni u gljivama koje su došle iz Rusije", rekao je Chevet Senatu na saslušanju u nuklearnoj sigurnosti.
 
Dužnosnici francuske agencije za zaštiti potrošača nisu bili dostupni za komentar, a od ASN-a Reuters nije mogao dobiti dodatna pojašnjenja.

Uvezene lisičarke prodaju se u supermarketima
 
Posljednjih tjedana Francuska je uvezla lisičarke iz Rusije koje se prodaju u supermarketima u Parizu.
 
Ruska meteorološka služba prošli je tjedan objavila da je pronašla "iznimno visoko zagađenje" rutenijem 106, gotovo tisuću puta više od normalne razine, u blizini nuklearnog postrojenja Majak u južnoj Rusiji koje prerađuje korišteno nuklearno gorivo.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Rusiju, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Rusija.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara