Friščić i Adlešić: Program, a ne fotelje!

PREDSJEDNIK HSS-a Josip Friščić u razgovoru za Index rekao je da s njima još nitko nije razgovarao, niti Ivo Sanader niti Zoran Milanović. Ali pitanje je trenutka kada će zazvoniti telefon predsjednika "seljaka" jer je nakon jučerašnjih izbora njegova koalicija postala ključna za sastavljanje vlade. HSS je sada ono što se HSP nadao da će biti, no pravaše je u predizbornoj kampanji uništio sam Sanader. HSS ima i prednost koju HSP ne bi imao jer odgovara i SDP-u i HDZ-u.

Friščić kaže da je danas imao sastanak sa svojom koalicijskom partnericom Đurđom Adlešić i njihovim potpredsjednicima, kako bi se dogovorili o daljnjem postupanju. Ono što su se njih dvoje dogovorili iznijet će sutra na predsjedništvu svojih dviju stranaka.

"Od početka govorim da odluka neće biti samo moja, nego zajednička s našim partnerima iz HSLS-a. Danas smo dogovorili  ono što govorimo od početka, da ćemo nakon izbora koalirati s onim tko u potpunosti prihvati provedbu našeg programa. I to će biti tema razgovora za oba pretendenta za sastavljanje Vlade, i SDP i HDZ," rekao nam je Friščić.

Friščić potpisao ugovor o postizbornoj suradnji sa SDP-om?

Iz izvora unutar HSS-a Index doznaje da je Friščić prije desetak dana potpisao sporazum s SDP-om o postizbornoj suradnji, na što je navodno bio natjeran od strane članova stranke koji su mu čak prijetili da će napustiti stranku ako koalira sa HDZ-om. Isti izvor tvrdi da bi Sanader sad Friščiću morao ponuditi najmanje dvije ministarske fotelje i puno dodatnih stvari koje idu uz to. Ali čak ako isposluje dobru naknadu od Sanadera za podršku njegovoj Vladi, opet bi došlo do raspada stranke ako dođe do koalicije s HDZ-om.

Friščić nam je demantirao da je potpisao ikakav ugovor o postizbornoj suradnji. "Takav ugovor, uvjeravam vas, ne postoji. Ja nikad nisam govorio o takvom dogovoru, niti na taj način razgovarao sa svojim članovima predsjedništva. Također, apsolutno nitko nije prijetio nikakvim odlaskom iz stranke u slučaju bilo kakve koalicije. Svi u stranci se slažu sa stavom da dogovorimo suradnju s onim tko prihvati naš program," rekao nam je Friščić.

Što se tiče pitanja kome će sad predsjednik Mesić dati mandat za sastavljanje nove Vlade, Friščić kaže da se on ne zamara time tko će biti mandatar. "Ja se samo nadam da će se predsjednik Mesić držati onoga što je prije izbora najavljivao i što je ponovio sinoć, a to je da će mandatarom imenovati onoga tko ponudi garancije za uspostavljanje vlade", poručio je Friščić.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara