PRATITE UŽIVO NA INDEXU

Gabrijela Žalac ponudila ostavku, Plenković je odbio: "Ona ostaje ministrica"

Gabrijela Žalac ponudila ostavku, Plenković je odbio: "Ona ostaje ministrica"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTRICA Gabrijela Žalac ponudila je mandat na raspolaganje. Plenković ostavku nije prihvatio.

Bez vozačke je vozila dvije i pol godine. U subotu je naletjela na djevojčicu koja je teška ozlijeđena. "Nisam ja vozila bez vozačke. Imam vozačku, samo je istekla", rekla je dodajući da je skoro svaki vikend sama vozila auto - znači bez vozačke.

TIJEK DOGAĐAJA

14:20 Plenković je završio obraćanje medijima.

14:02 Plenković se obratio javnosti. Ostavku nije prihvatio.

"Najvažnije je da je djevojčica dobro", rekao je Plenković.

"Što se tiče vozačke, to je propust, nemar. Međutim to nije kazneno djelo. To je prekršaj. Platila je kaznu. Izvadit će novu dozvolu", rekao je Plenković.

"Nemojte biti nervozni", rekao je novinarima.

"Spremna je prestati biti ministrica. To je moralan potez. Ali ja sam razmišljao o tome od subote. Ovo što se dogodilo. To je nešto što se moglo dogoditi i nekome drugome", rekao je Plenković dodavši da to nije razlog da napusti vladu.

"Ona jako dobro radi svoj posao", rekao je Plenković.

"Ona ostaje ministrica", dodao je Plenković.

"To što ona nije produžila vozačku ne treba značiti da je drugi ne moraju produžiti. Ona je propust priznala, platila je prekršajnu kaznu", rekla je.

"Smirite loptu. Ona ostaje ministrica u mojoj vladi", rekao je Plenković. "To nije razlog za ostavku. Ja je ne prihvaćam", rekao je premijer.

14:00 Plenković se još nije oglasio.

13:50 Oko nesreće su se javili iz DORH-a. Nisu puno toga rekli.

"Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima zaprimilo je više upita novinara vezano za prometnu nesreću koja se dogodila 9. ožujka 2019. oko 10,00 sati u Vinkovcima, u Ulici Ćirila i Metoda, a u kojoj je sudjelovala vozačica osobnog automobila (1979.) te je teško ozlijeđena maloljetna pješakinja (2009.). (11. 3. 2019.)

Ovo državno odvjetništvo objavljuje tekst odgovora na zaprimljena pitanja. Očevidom spomenute prometne nesreće rukovodila je dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima te je nakon provedene dokazne radnje očevida Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima poduzelo zakonom predviđene radnje radi utvrđenja činjenica i okolnosti pod kojima je došlo do prometne nesreće.

Vezano za prekršaj iz čl. 196. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (istek vozačke dozvole) postupanje je u tom dijelu obavila nadležna policijska postaja slijedom čega državno odvjetništvo nije nadležno za odgovore na pitanja u odnosu na taj prekršaj", stoji u šturom priopćenju u kojem se zapravo ne otkriva ništa novo.

13:30 Plenković još nije dao izjavu.

13:00 Izjava ministrice Žalac razlikuje se od onoga što su u subotu kazali iz vlade.

"Ostavku nije podnijela niti se to očekuje od ministrice", u kratkom razgovoru za Index još u subotu rekao je glasnogovornik vlade Andreja Plenkovića, Marko Milić. No, ministrica Gabrijela Žalac rekla je jutros pred novinarima kako se odmah nakon nesreće čula s premijerom.

"Premijeru sam u subotu ponudila ostavku. Ponudila sam mu mandat na raspolaganje", rekla je Žalac pred novinarima.

Dakle, netko ne govori istinu. Opširnije

> Tekstualni prijenos njene izjave možete pročitati ovdje

12:45 Ministri brane Žalac, citiraju Bibliju. Opširnije

12:20 Gabrijela Žalac vozila je 137 vikenda bez važeće vozačke dozvole. Opširnije

12:11 Čeka se izjava Plenkovića. Ne zna se hoće li prihvatiti njenu ostavku. On će dati izjavu oko 13 sati. I to ćete moći pratiti na Indexu.

Podsjetimo, ministrica Žalac je u subotu oko 10 sati autom naletjela na djevojčicu, bila je alkotestirana te joj nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi. No, utvrđeno je da nema važeću vozačku dozvolu, a kako je danas objavila, vozačka joj je istekla 9. lipnja 2016. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara