General Nojko Marinović svjedočio protiv Miloševića

GENERAL bojnik u mirovini Nojko Marinović, ratni zapovjednik obrane Dubrovnika, svjedočio je u četvrtak na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

General Marinović, invalid Domovinskog rata, svjedočio je video-linkom iz Dubrovnika, a uz njegovo je svjedočenje kao dokaz uveden i pisani iskaz. Svjedočenje video-linkom, koje je odgađano u dva navrata, danas je realizirano uz velike teškoće i prekide zbog smetnji na vezama.

Zbog upozorenja liječnika da se svjedočenje Marinovića mora ograničiti na jedan sat, tužitelj je od Marinovića tražio samo opis kampanje JNA protiv Dubrovnika u jesen 1991., kako bi Milošević, koji se brani sam, imao vremena za protuispitivanje.

"Radi izvršenja agresije na jug Hrvatske vrh JNA formirao je posebnu operativnu skupinu u koju su bila uključena sva tri roda vojske", rekao je Marinović.

"Planiran je istodobni napad iz više smjerova iz istočne Hercegovine i Crne Gore uz potporu mornarice i zrakoplovstva s ciljem da se što prije izbije u dolinu Neretve i spoji s 10. motoriziranom brigadom iz Mostara. Nakon pregrupiranja snage su trebale nastaviti dalje u smjeru Sinja, s ciljem spajanja s Kninskim korpusom i izbijanja na zamišljenu crtu Virovitica-Karlovac-Karlobag, precizirao je hrvatski general.

Kao potpukovnik JNA i zapovjednik Trebinjskog garnizona, Marinović se u rujnu 1991. stavio na raspolaganje obrani Dubrovnika.

Napad na Dubrovnik, jedan je od dvadesetak pojedinačnih napada i pokolja za koje se Miloševića tereti u optužnici za Hrvatsku.

Milošević je u protuispitivanju bezuspješno nemetao tezu da su napad JNA na Dubrovnik, koji je po njemu najpoznatiji hrvatski grad u svijetu, "isprovocirale paravojne snage ZNG-a radi medijske eksploatacije".

Vojnički precizno navodeći datume i druge podatke, svjedok je opovrgao Miloševićeve tvrdnje, navodeći da je u Dubrovniku bilo tek nekoliko stotina policajaca, rezervnih policajaca te "slovom i brojem 87 pripadnika ZNG-a", s lakim oružjem i kasnije nabavljenih 30-ak minobacača te protuavionskih i lakih topova.

"Iz Dubrovnika se vide samo hrvatska područja i neodgovorno je provocirati lava ako se nema čime uzvratiti", kazao je.

Milošević se pozvao na dopis Vlade RH Tužiteljstvu ICTY-a u kojem se govorio o 1.203 branitelja, no Marinović je objasnio da se radilo svima koji su na smjenu sudjelovali u obrani, ali da je na početku napada JNA bilo 670 branitelja na crtama obrane od 75 km. Iz 116. brigade iz Metkovića došla je satnija s 87 vojnika - koji su bili jezgra 163. dubrovačke brigade, objasnio je.

Svjedok je naveo i kako su Dubrovniku nuđene privilegije odnosno da postane slobodna republika ako prihvati "Srboslaviju".

"Nisam čuo za izraz Srboslavija", rekao je Milošević.

"Niste čuli ali ste radili na njemu", odgovorio je Marinović.

Kod Dubrovnika nije bio "sukob" već "krvavi rat" ispravio je svjedok terminologiju Miloševića.

Marinović je optuženom potvrdio navode iz svog pisanog iskaza o hrvatskim vojnim položajima, naoružanju i ljudstvu u Dubrovniku ali je odbacio sugestije o korištenju Starog grada u vojne svrhe.

"Stari grad je za mene i državu u kojoj sam rođen svetinja i bio bih diletant da sam u njega postavio minobacače i topove", rekao je.

Odbacio je i tvrdnje da je najteži napad na grad 6. 12. 91. također isprovociran, iznoseći plan JNA za zauzimanje Srđa i opisujući dramatično napredovanja tenkova i krvave borbe u kojima je, samo na na susjednoj uzvisini izginulo 10 hrvatskih branitelja.

Milošević se potom okrenuo općenitim pitanjima poput "kakve veze ima Srbija s napadom na Dubrovnik" ili "tko je započeo raspad Jugoslavije" na što je svjedok nadovosmisleno ukazao da je odgovornost upravo na optuženom.

Marinović je na kraju je odgovarao na pitanja "amicusa curiae" Branislava Tapuškovića koji mu se obratio s "gospodine Poljaniću" (Pero Poljanić, ratni gradonačelnik Dubrovnika).

Sudac Peter Robinson zamolio je generala da na kraju objasni "kako to da Dubrovnik nije pao o ruke tako premoćnih napadača".

"Mi smo se snagom domoljublja suprotstavili sili. Branili smo obitelj i dom a oni su napadali da ruše i pljačkaju", rekao je Marinović, dodajući da nakon što su opljačkali Konavle i Primorje napadači više nisu bili "raspoloženi ginuti radi pljačke".

General Marinović umirovljen je u rujnu 1995., do kada je bio zapovjednik Južnog bojišta. Nositelj je najviših vojnih i civilnih odlikovanja. Godine 2000. bio je jedan od 12 generala potpisinika otvorenog pisma kojim su hrvatske dužnosnike, institucije i medije upozorili protiv "negativisničkog pristupa i neistinitog prikazivanja Domovinskog rata".

Suđenje Miloševiću nastavlja se u ponedjeljak s novim svjedocima optužbe u hrvatskom dijelu dokaznog postupka.

(Hina) dh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara