Suđenje Miloševiću prekinuto zbog zdravlja optuženog

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) je prekinuto zbog zdravstvenih tegoba optuženog.

Predsjednik raspravnog vijeća, sudac Richard May, rekao je na početku sjednice kako je dobio liječničko izvješće da se "optuženi ne osjeća dobro i da mu je povišen krvni tlak".

"Preporučene su konzultacije s kardiologom i nekoliko dana odmora", rekao je May.

To je sedmi put da se suđenje Miloševiću prekida zbog zdravstvenih razloga od početka glavne rasprave 12. veljače 2002. U dosadašnjem tijeku postupka optuženi je na preporuku liječnika svakih 14 dana dobijao po četiri dana odmora.

U utorak je, video-linkom iz Dubrovnika, trebao svjedočiti umirovljeni general Hrvatske vojske Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika u vrijeme napada JNA u jesen 1991.

Na pitanje tužitelja Geoffreya Nicea hoće li moći svjedočiti idućeg tjedna, general Marinović je odgovorio potvrdno uz napomenu da i njegovu sudjelovanje u procesu ovisi o zdravlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U interesu pravde ja sam vam na raspolaganju svaki dan, ali ne mogu jamčiti zbog svoga zdravlja", rekao je.

Sudac May je najavio da će za sutra zatražiti cjeloviti medicinski izvještaj i mišljenje kardiologa o stanju optuženoga, nakon čega će vijeće odlučiti o datumu nastavka glavne rasprave.

Budući da od ranije nije predviđena sjednica u petak, suđenje će se vjerojatno nastaviti idućeg tjedna.

Na suđenju Miloševiću pred ICTY-em, u tijeku je 21. tjedan izvođenja dokaza optužbe u dijelu optužnice za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Hrvatskoj. Do kraja hrvatskog dijela dokaznog postupka tužitelji će izvesti još dvadesetak od 70 najavljenih svjedoka.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara