GISCARD PREDLOŽIO NOVI KOMPROMIS OKO BUDUĆEG USTAVA EU-A

Predsjednik Konvencije o budućnosti Europe Valery Giscard d'Estaing predstavio je u petak novo kompromisno rješenje, koje bi moglo biti "temeljem za konsenzus" oko budućeg europskog ustava.

Samo dva tjedna prije odlučujućeg summita EU, Giscard d'Estaing je novinarima izjavio da je novi prijedlog o raspodjeli ovlasti u institucijama EU-a "dobio značajnu podršku unutar Konvencije", tijela koje zaduženo da izradi prijedlog budućeg europskog ustava.

"To bi mogao biti temelj za konačni konsenzus", rekao je Giscard.

Prema novom prijedlogu, dosadašnjem rotirajućem predsjedničkom sustavu je došao kraj, a na čelo Europskog vijeća, tijela koje okuplja šefove država ili vlada EU-a, dolazi predsjednik s petogodišnjim mandatom, ali sa striktno ograničenim ovlastima.

Uvođenjem predsjedničke dužnosti u Europskom vijeću na pet godina zamijenio bi se sustav rotirajućeg predsjedništva u kojem je svaka zemlja, bez obzira na veličinu, predsjedavala po šest mjesedci Europskom unijom.

Prema novom prijedlogu, od 2009. godine svaka zemlja članica imala bi po jednog povjerenika u Europskoj komisiji, ali bi samo 15 povjerenika imalo pravo glasa. Tih 15 povjerenika bi se rotiralo, što bi značilo da svakih pet godina neka zemlja ne bi imala punopravnog povjerenika, jer on ne bi imao pravo glasa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također od 2009. godine, Vijeće ministara donosilo bi odluke dvostrukom većinom, što znači da bi za svaku odluku moralo glasovati polovica država članica, ali koje moraju predstavljati najmanje 60 posto stanovništva Unije.

Činjenica da je smanjenje broja povjerenika u Europskoj komisiji i promjena pravila odlučivanja u Vijeću odgođeno do 2009. godine tumači se kao ustupak Španjolskoj i manjim zemljama, koje predvodi Irska, a koje ne žele da se dira u komplicirani sustav odlučivanja dogovoren na summitu u Nici.

Velike zemlje su posebice zagovarale novi predsjednički sustav, no diplomati tvrde da će ovlasti predsjednika biti ograničene, čime su uzeti u obzir strahovi malih zemalja i Europske komisije, kao izvršnog tijela, da bi to moglo poremetiti osjetljivu ravnotežu moći u EU.

Britanija pak smatra da je sporazumom budućem predsjedniku nametnuto previše ograničenja, ističući da bi novi predsjednik morao moći EU predstavljati na svjetskoj sceni.

(Hina) vk sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara