Glavaš na svojoj internet stranici objavio kompletnu optužnicu za "selotejp"

NAKON što je jučer i službeno optužen pred Županijskim sudom u Osijeku te nakon odobrenja zahtjeva za njegovim pritvaranjem, saborski zastupnik Branimir Glavaš jučer niti noćas nije priveden u pritvor Zatvora u Osijeku.

Glavašev odvjetnik Marko Dumančić rekao je jutros kako se tijekom dana očekuje službeno očitovanje suda nakon čega će njegov "klijent postupiti sukladno pravnom sustavu". Dodao je kako je Glavaš spreman na sve opcije, te da će u potpunosti poštivati odluke osječkog suda.

Inače Branimir Glavaš tijekom noći na svojim internet stranicama objavio je kompletnu optužnicu protiv njega i ostalih šest osumnjičenika koje se tereti za ubojstva i zlostavljanje srpskih civila stradalih 1991. godine u Osijeku.

Na taj način je materijalizirao ranije najavljenu taktiku obrane "nema tajni" u kojoj svatko može, čitajući imena svjedoka i njihove iskaze, vidjeti tko su osobe koje terete Glavaša i ostale, te što su rekli tijekom istražnih ročišta na kojima su saslušavani proteklih nekoliko mjeseci.

Pored Glavaša i suoptuženih Krnjaka, Getoš-Magdić, Sivića, Kontića, Valetnića i Dragića, u optužnici se spominje i ime pokojnog Stjepana Bekavca koji je također sudjelovao u egzekuciji srpskih civila. Prema optužnici ubojstva su vršili i drugi vojnici Samostalne uskočke satnije (SUS), a čiji identitet osječki Županijski sud nije uspio utvrditi.

U optužnici se predlaže pozivanje preko stotinu svjedoka čija se imena jasno vide u dokumentu objavljenom na Glavaševoj internet stranici. Dokument detaljno i opširno opisuje sporne događaje iz ratne 1991. godine u Osijeku, te Glavašev udjel u formiranju Samostalne uskočke satnije kojom je formalno zapovijedao Ivica Krnjak, a koji je navodno bio izravno podređen Glavašu.

Zanimljivo je svjedočenje zaštićenog svjedoka kodnog naziva "Drava" koji je svojedobno bio član saniteta 106. brigade ZNG,a kasnije saniteta 3. gardijske brigade HV. On je u studenom 1991. godine bio pridodan SUS-u koja je bila posebna diverzantska postrojba odvojena od Branimirove osječke bojne (BOB).

Prema prikupljenim podacima šestero suokrivljenika na osječkom je području odvodilo srpske civile za koje se tada sumnjalo da surađuju s 5. kolonom i neprijateljskim srpskim snagama, te su ih gotovo sve vezivali samoljepljivim trakama i najčešće pod okriljem noći ubijali na više mjesta na rijeci Dravi u koju su ubacivali njihova mrtva tijela.

Prema optužnici odgovorni su za usmrćivanje Alije Šabanovića (1947.), Petra Ladnjaka (1927.), Jovana Grubića (1951.), Branka Lovrića (1950.), Milutina Kutlića (1948.), Svetislava Vukajlovića (1929.), Milenka Stanara (1948.), Bogdana Počuću (1938.) te još dvije nepoznate osobe.

Tereti ih se i za pokušaj ubojstva Radoslava Ratkovića koji je preživio likvidaciju. On je vezan selotejpom te s dva hica ustrijeljen u glavu nakon čega je bačen u Dravu. Sve ovo je uspio preživjeti i spasiti se, a danas živi u Vojvodini.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara