Glavaš traži suđenje u Republici Srpskoj

SABORSKI zastupnik i nekadašnji zapovjednik Branimirove osječke bojne Branimir Glavaš želi da mu se, ukoliko bude optužen za ubojstva srpskih civila, sudi u Banja Luci. Kao razlog tomu Glavaš je istaknuo nepovjerenje u hrvatsko pravosuđe.

"Siguran sam da će sud u Banja Luci biti savjesniji i pošteniji nego hrvatsko pravosuđe i Državo odvjetništvo, koje je pod apsolutnom kontrolom premijera Ive Sanadera." - kazao je Glavaš, a prenosi srpski B92.

"Zatražio sam od vlasti u Zagrebu da sud u Banja Luci bude nadležan za moj slučaj i obećao sam da neću uložiti žalbu ako mi se bude sudilo u Republici Srpskoj."- dodao je Glavaš.

No saborski zastupnik, unatoč brojnim svjedocima koji su iznijeli vrlo ozbiljne tvrdnje o Glavaševom načinu vođenju ratnog Osijeka, i dalje uporno tvrdi da nema ništa sa zločinima počinjenim nad Srbima.

Glavaš je također istaknuo kako protiv njega izričito rade Ivo Sanader, Stipe Mesić i Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neće u tome uspjeti. Nemam ništa s ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Osijeku, niti sam naređivao njihova ubojstva. Radi se o politički montiranom procesu kojim me vrh vlasti u Hrvatskoj želi poslati na optuženičku klupu." - kazao je Glavaš za banjalučke Nezavisne novine.

Glavaš je izjavio i kako glavni državni odvjetnik Mladen Bajić daje medijima dokumente koji ga optužuju za zločine nad Srbima, i to po nalogu Šeksa i Sanadera, čiji je kućni prijatelj i školski prijatelj.

"Osvećuju mi se jer sam ih porazio na lokalnim izborima u Slavoniji." - rekao je Glavaš, pa dodao: "U Hagu sa područja Osijeka treba završiti onaj tko je zapovijedio da se granatira grad u kojem je poginulo 1.000 ljudi. To su radili vaši sunarodnjaci."

Glavaš je zaključio i to da u slučaju Osijek nema mjesta Haaškom sudu jer se nije radilo o organiziranom zločinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara