Glavni direktor BBC-ja podnio ostavku nakon Huttonova izvješća

GLAVNI direktor BBC-a Greg Dyke podnio je u četvrtak ostavku nakon objavljivanja izvješća suca istražitelja lorda Briana Huttona o samoubojstvu stručnjaka za oružje Davida Kellyja, čime je dodatno produbljena kriza na britanskoj javnoj radioteleviziji nakon što je u srijedu ostavku podnio i predsjednik BBC-a Gavyn Davies.

Huttonovo izvješće objavljeno u srijedu zaključilo je da vlada nije - kako je to tvrdio novinar BBC-ja Andrew Gilligan - namjerno "napuhala" izvješće o iračkom naoružanju kako bi opravdala rat u Iraku.

Dyke, čija je ostavka uslijedila nakon hitnog sastanka Upravnog odbora BBC-ja, rekao je novinarima da se nada kako će njegova ostavka omogućiti BBC-ju "novi početak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izjavi je naglasio da preuzima odgovornost kao čelnik televizijske kuće, ali se ipak upitao jesu li "hrabri zaključci" lorda Huttona u potpunosti u skladu sa svim rezultatima istrage.

Dyke je u srijedu ponudio djelomičnu ispriku ustvrdivši da su "neke ključne (Gilliganove) optužbe", glede vladinog dosjea o iračkom oružju, pogrešne.

Britanski premijer Tony Blair u četvrtak je ponovno zatražio ispriku BBC-ja.

"Još uvijek želimo ispriku. BBC se treba ispričati jer je širio lažne tvrdnje", rekao je Blairov glasnogovornik, dodavši da "premijer smatra kako je njegov integritet doveden u pitanje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara