Glavni tužitelj ICC-a najavio prvu istragu

GLAVNI tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), Luis Moreno Ocampo, najavio je skoro otvaranje svoje prve istrage koja treba obuhvatiti zločine protiv čovječnosti što su ih na sjeveru Ugande počinili pripadnici pobunjeničkog pokreta Božja vojska otpora (LRA), objavio je ICC.

"Tužitelj je utvrdio da postoji dovoljna osnova kako bi se počela planirati prva istraga ICC-a o zločinima LRA", navodi se u priopćenju objavljenom u petak na web stranici suda.

Odluka o službenom otvaranju istrage bit će donesena idućih mjeseci, najavio je tužitelj Moreno Ocampo, pravnik iz Argentine.

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni u prosincu prošle godine izvijestio je ICC o situaciji na sjeveru Ugande, područja s kojeg svakodnevno stižu izvješća o zločinima pripadnika LRA nad civilima i otimanju djece radi novačenja u redove pobunjenika.

"Zločini koji su zabilježeni u toj regiji - prisilno novačenje djece u dobi od 15 godina, pokolji, silovanja, prisilno preseljenje stanovništva - predstavljaju zločine protiv čovječnosti definirane u Rimskom statutu", navodi se u priopćenju ICC.

Rimski statut je akt na temelju kojeg je ICC ustanovljen kao prvi stalni međunarodni kazneni sud, nadležan za progon genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Raditi je počeo 1. srpnja 2002., nakon što je Rimski ugovor ratificiralo 60 zemalja članica a do danas su to učinile 92 zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužitelj Moreno Ocampo i predsjednik Museveni u četvrtak su u Londonu razgovarali o "uspostavi buduće suradnje Ugande i ICC-a".

"Jedno od ključnih pitanja je pronalaženje i uhićenje vođa LRA. To traži aktivnu suradnju država i međunarodnih institucija kako bi se podržali napori ugandskih vlasti", navodi ICC.

Božja vojska otpora (LRA), koju vodi 40-godišnji samoproglešeni prorok Joseph Kony, od 1988. se bori za svrgavanje Musevenija i uspostavu vlasti koja bi se temeljila na biblijskih 10. božjih zapovjedi.

Također tvrde da se bore za bolji položaj plemena Acholi kojemu pripadaju, no upućeni kažu kako Kony vjeruje da treba "očistiti" Acholije od grijeha tako da ubije sve koji podržavaju vladu.

Pobunjenici nikada nisu definirali svoje zahtjeve a promatrači navode da izbjegavaju okršaje s vojskom te radije napadaju i pljačkaju civile i otimaju djecu.

U ratu na sjeveru Ugande dosad su ubijeni deseci tisuća ljudi, oko 20.000 djece je prisilno unovačeno, a 1.2 milijuna ljudi je raseljeno. Neka od djece-vojnika svjedočila su o zlostavljanju, silovanju i ubojstvima u pobunjeničkim logorima za obuku.

Moreno Ocampo odigrao je važnu ulogu u demokratskoj tranziciji Argentine, sudjelujući kao okružni tužitelj u procesima protiv članova vojne hunte 1985., šefa policije Buenos Airesa 1986. i generala odgovornih za rat na Falklandima (Malvinima) 1988. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara