Gledatelji HRT-a bi platili duplu pretplatu za reality show "Vijeće"

Gledatelji HRT-a bi platili duplu pretplatu za reality show "Vijeće"

DEGUTANTNIM optužbama, najprizemnijim vrijeđanjem, mini "sudskim postupkom", demonstrativnim odlascima i na jedvite jade izabranim v.d.-om ravnatelja HRT-a okončana je sjednica Programskog vijeća Kuće.

Ionako napetu atmosferu, u znaku fizičkog obračuna Danka Bljajića i Jadranke Kolarević koji se dogodio nakon neuspjelog pokušaja izbora novog ravnatelja u ponedjeljak, dodatno je naelektriziralo tumačenje Ministarstva kulture, koje je jučer u večernjim satima ad hoc odlučilo da je za izbor v.d.-a dovoljna i natpolovična većina (šest glasova članova Vijeća), za razliku prethodnog pravila po kojem je potrebna 2/3 većina. Zato ne iznenađuje da je za potrebe smirivanja ratobornih vijećnika bila angažirana i zaštitarska služba.

"Situacija u ovom tijelu je najmanje normalna!"

Sindikalist i član Vijeća Hašim Bahtijari je ovim riječima najbolje opisao štimung koji je vladao u dvorani na Prisavlju gdje se sastanak održavao pred rekordnim brojem novinara, a čak su i ekipe konkurentskih TV kuća poslale svoje ekipe da poprate show. Kad se samo sjetimo kako su pojedini visoko pozicionirani dužnosnici HTV-a s podsmijehom komentirali forsiranje reality showa na konkurentskim televizijama, a sami su, nakon debakla "Survivora", uprizorili jedinstveni spektakl sa stvarnim likovima, nevjerojatno zanimljiviji od "Big Brothera", svojevrsni Anonimity death match, da se poslužimo parafrazom imena poznatog skeča sa MTV-a i velika je šteta što pretplatnici (ispravka, pristojbenici) ne mogu vidjeti scene kojima smo danas svjedočili.

Darinka Janjanin je nastupom nadoknadila izbivanje sa prošlog termina, a odmah je na početku izrekla ozbiljnu optužbu: "Novo tumačenje o većini potrebnoj za izbor koje smo dobili pokazuje da se Vlada boji kako njihov favorit Sutlić neće dobiti potreban broj glasova, pa je prag smanjen na šest glasova"

Suzana Jašić se ispričala članovima Vijeća zbog izrečenih tvrdnji da su bili izloženi političkim pritiscima. Zamjerila je predsjedniku Vijeća što je forsirao Sutlićev izbor, a pridružila se osudi Danka Bljajića, koji je izudarao Jadranku Kolarević: "Kao žena, vijećnica i predstavnica nevladinih udruga žalim što je oboje članova Vijeća pribjeglo sili, ali najmanje što Bljajić može napravit kao muškarac je ispričati se."

Bljajić: Nikada nisam bio izložen takvom izljevu agresije

"Ispričavam se gospođi Kolarević na pretjeranoj reakciji, jer nikad nisam bio izložen toliko izljevu agresije, pogotovo od strane starije gospođe. Razmišljao sam o podnošenju ostavke iz moralnih razloga, ali su me članovi civilnih udruga, koji su me izabrali, jednoglasno podržali. Političkih pritisaka na članove Vijeća ima i bilo ih je, ali je teško razgraničiti lobiranje, pritisak i prijateljsko uvjeravanje", u jednom dahu je izjavio Bljajić.

"Ministarstvo kulture je povuklo potez očajnika, jer je zadnji dan, na ponovljeni zahtjev predsjednika Vijeća promijenilo odredbu o broju glasova potrebnih za većinu."

"Bljajiću, žao mi je što sam predsjednik Vijeća u kojem se vi nalazite"

Predsjednik Vijeća Ljevak je izrazio zgražanje što je Bljajić pred kamerama nakon tučnjave pokazivao "ruku sa ogrebotinama koje je dobio od svoje mace", kako bi dokazao povrede koje mu je nanijela Kolarević. "Vaša ambicija koja nema pokrića je izašla van svih granica", poručio je nadobudnom ginekologu.

Doktor Juraj Njavro se također obrušio na kolegu: "Ja sam konsterniran Bljajićevim postupkom. S tim treba upoznati Hrvatski liječnički zbor. Gdje su reakcije ženskih udruga i KBC Zagreb?"

Anja Šovagović: "Bljajić je meni i Njavri rekao: Pa nećete valjda glasati za Sutlića, on je Srbin!"

Nakon što je Anja Šovagović izrekla ovu rečenicu, istinitost koje je potvrdio i Juraj Njavro, Hašim Bahtijari, koji se činio najizmučenijim od svih Vijećnika je demonstrativno napustio sjednicu, a pridružila mu se i Suzana Jašić.

Bljajić se tako nakon optužbi za nasilništvo, suočio i sa onima za nacizam, pa je pokušao smanjiti štetu, pozivajući se na tajnoviti dopis i svoje "miješano porijeklo": "U trenutku glasovanja je Njavri stigao dopis s naputkom za koga treba glasovati kojeg je on sakrio, na što sam mu rekao kako je dobro da nacionalisti kakav je on glasaju za Srbina. Kada su krenuli napadi na mene da sam četnik zbog mog miješanog porijekla, Vijeće nije stalo iza mene", podsjetio je osramoćeni Bljajić.

Jadranka Kolarević: Bljajić me izudarao dvostruko duljim nogama i rukama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grubi fizički napad na mene je počeo verbalno, a nastavio se nogama i šakama. Danas sam tu pod sedativima za smirenje i protiv bolova, a poslije sastanka idem kod neurologa jer mi se hematom širi.", iznijela je svoj zdravstveni bilten napadnuta Vijećnica.  "Dok sam bila na hitnoj on je davao izjave kako je izbatinan. Napadač je sebe prikazao kao žrtvu, a mene kao agresora."

"Ovdje je već previše pacijenata, skupa sa mnom!"

Želimir Mesarić je u nevjerici izrekao još jednu koja pogađa "u sridu", nakon što je Jadranka Kolarević optužila i Mislava Bagu da potiče nasilje nad ženama, jer je u "Otvorenom" voditelj spominjao "štiklu koje nije bilo", a nije je telefonski zvao u emisiju, iako je to obećao.

"Napad bjesnila mladog doktora": Rekonstrukcija

Dotad neuobičajeno tiha Nada Gačešić Livaković nakon toga je pričom iz prve ruke ponudila svjedočanstvo o nemilom događaju, koji je završio fizičkim obračunom: "Bljajić je rekao kako je Sanader lobirao kod Njavre, Anje Šovagović, Mesarića, Kolarević i mene i instruirao za koga trebamo glasati. Na to mu se Jadranka Kolarević unijela u lice  i rekla: Prestani nas optuživati!."

"Tada ju je Bljajić odgurno i zatim sve nas koji smo ih krenuli razdvajati. Branili smo Kolarevićku, a on ju je udarao nogama, rukama i šakama. Ja sam zapomagala. Zovite pomoć! Nakon što ju je prestao udarati, Bljajić me molio da ne dajem nikakve izjave za medije", nakon čega se počela obraćati i samom Bljajiću: "Meni se cijeli zglob crveni od tvojih udaraca, a ti si se Danko žalio da te boli ruka. Pa naravno da te boli, kad si nas udarao šakama. Policija je samo protiv tebe podnijela prijavu"

"Rekla sam ti: Danko, ne radi to! Mediji će te se vrlo brzo odreći kad im ne budeš potreban", prisjetila se glumica svojih riječi kada je "ranjenog" doktora pronašla kako u uredu zove novinare obavještavajući ih o napadu na njega.

Predsjednik Vijeća Ljevak, koji je prisustvovao obračunu, je potvrdio da je "iskaz" vijećnice Gačešić-Livaković točan.

Zahtjev za Bljajićevim razrješenjem

Kolarević je zatražila da se glasuje o zahtjevu za Bljajićevim razrješenjem jer je to moguće ako "član svojim djelovanjem postupa protivno zakonu i etičkom kodeksu HRT-a". Glasovanjem se šest članova Vijeća izjasnilo za prijedlog kojim se od Sabora traži razrješenje mladog Vijećnika zbog navodnog nasilja.

Kolika je većina potrebna?

Zakon o HRT-u ne propisuje kojom se većinom glasova članova Programskog vijeća bira v.d. ravnatelja, (za "ravnatelja" su potrebni glasovi 2/3 članova, dakle osam glasova), a mišljenje odjela pravnih poslova Kuće je da je dovoljna natpolovična većina. Svjesni manjkavosti zakona, sa HRT- a su od sudaca Vrhovnog suda zatražili mišljenje.

Nakon ovog tumačenja, sjednicu su demonstrativno napustili Bljajić i Janjanin, a na hodniku su izjavili: "Smatramo da je prekršen zakon o HRT-u i da je Vlada promjenom odredbe o broju glasova izvršila pritisak. Ova odluka, donesena sinoć, je prekršila svaku mjeru"

Buntovni duet se ipak ponovno, na druga vrata, vratio u dvoranu, kada je već i bez njihove pomoći izabran Sutlić. Tada su se pred okupljenima ukazali samo kako bi poručili da zbog "farse u radu Vijeća, promjene broja glasova potrebnih za izbor sa osam na šest i političkog lobiranja" daju ostavke na članstvo u Vijeću.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara