Vanja Sutlić izabran za v.d. ravnatelja HRT-a

Vanja Sutlić izabran za v.d. ravnatelja HRT-a

VANJA SUTLIĆ, dosadašnji pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a, na prijedlog ravnateljstva HRT-a izabran je za vršitelja dužnosti ravnatelja.

U obrazloženju prijedloga ravnateljstva koji je na kraju i usvojen od strane samo šest prisutnih članova Vijeća, navodi se kako je Sutlić dugogodišnji ugledni djelatnik HRT-a i dosadašnji pomoćnik ravnatelja. Ističe se da ispunjava sve uvjete koje zahtjeva natječaj, i kako je u prvom glasovanju dobio sedam glasova od deset nazočnih članova Vijeća.

Dakle, uzimajući u obzir to da je dobio najveći broj glasova i da je njegov izbor najmanje komplicirano rješenje kojim bi se osigurao kontinuitet, prijedlog članova ravnateljstva je dan na glasanje.

Svih šest članova vijeća, koliko ih je samo ostalo na kraju, glasalo je za Sutlića, čiji mandat počinje od 1. travnja do izbora glavnog ravnatelja.

Još jedna burna sjednica Vijeća HRT-a je imala i svoju jednako dramatični epilog. Naime, po završetku sjednice su vijećnici Darinka Janjanin i Danko Bljajić demonstrativno  izašli pred novinare objavivši kako podnose ostavke na članstvo u Vijeću. Procedura je, međutim, takva da ostavke moraju podnijeti pismeno, te da se o njima mora očitovati Sabor.

Nešto prije njih, sjednicu su napustili i Hašim Bahtijari i Suzana Jašić, koji su sjednicu  (također demonstrativno) napustili nakon što je Anja Šovagović kazala (a dr. Juraj Njavro potvrdio) da im je Danko Bljajić prije glasanja pri izboru novog nasljednika Mirka Galića u ponedjeljak kazao "Pa nećete valjda glasati za Sutlića, on je Srbin".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, nakon što se u ponedjeljak nije uspio izabrati novi ravnatelj HRT-a, Programsko vijeće na današnjoj je sjednici biralo vršitelja dužnosti. Peteročlano Ravnateljstvo jednoglasno je ranije odlučilo predložiti Vanju Sutlića za v.d. ravnatelja.

Nakon što su danima u Ministarstvu kulture tvrdili da je za izbor vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a potrebna dvotrećinska većina, sinoć je priopćeno da za njegov izbor nije propisana dvotrećinska većina, već da je dovoljno dobiti šest glasova.

O zboru Vanje Sutlića za ravnatelja HRT-a nagađalo se i ranije. Iz krugova koji dobro poznaju prilike na HRT-u doznajemo da za Sutlića ne samo da lobiraju Galić i Mesić, već i dvije najveće stranke u Hrvatskoj HDZ- i SDP. Izvor nam tvrdi kako je Sutlić navodno "HDZ-ov kadar sa SDP-ovim krvnim zrncima" tako da bi pred parlamentarne izbora on na mjestu ravnatelja bio "pun pogodak" za sve.

S druge strane, s obzirom da na televiziji radi preko 30 godina, Sutlić se nameće kao jedini logični izbor jer zna kako Televizija treba funkcionirati budući da je bio Galićev pomoćnik. Također, Sutlić je dokazujući političku neovisnost, prilikom predstavljanja svoje kandidature isticao kako je na tadašnjoj Televiziji Zagreb 1990. vodio praćenje prvih višestranačkih izbora u povijesti, koji su prema njegovim riječima, besprijekorno odrađeni.

Z.A./B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara