Gnjevni privatni graditelji najavili blokadu autoceste Zagreb-Split

SKUPINA građana koja se naziva "Udrugom privatnih graditelja Zadar, Kožino, Petrčane, Zaton, Nin i Privlaka" uputila je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti, u kojem tvrde da će zbog sporosti rada Ureda za graditeljstvo u Zadru blokirati autocestu Zagreb-Split.

Privatni graditelji podržavaju sve zahtjeve za očuvanjem obale od divlje izgradnje i devastacije prostora, ali se u isto vrijeme žale na "birokratski ustrojenu državnu upravu".

"Svjedoci smo, a nažalost i sami involvirani u šestomjesečni birokratski moratorij na izdavanje građevinskih dozvola u Zadru, i to samo zato što se neki interensi lobiji ne mogu dogovoriti koga će od "svojih pulena" postaviti na mjesto čelnika u Uredu za graditeljstvo." - navodi se u pismu.

"Digli smo kredite, mnogi uz poticaj te iste države, plaćamo kamate, a neki će izgubiti i prava na kredit, jer zakon sili na realizaciju kredita iz stambenih štedionica u roku od tri do šest mjeseci. Štedjeli smo godinama kako bi riješili svoje stambene probleme, jer su pred nama godine u kojima ćemo te kredite vraćati. Nismo kriminalci (jer oni rješavaju svoje stvari mimo zakona), nismo političari (jer njihove se nelegalne gradnje hitro legaliziraju), mi smo skupina običnih i očajnih ljudi u želji da svojim obiteljima osiguramo dom i krov nad glavom." - tvrde nezadovoljni privatni graditelji.

"Zašto ste donijeli zakone i propise o stambenoj štednji, zašto ste osnovali štedionice, zašto smo od pet do sedam godina mukotrpno štedjeli i ulagali novac u te štedionice, kad na kraju, zbog blokade birokracije te kredite, te poticaje i štednju, ne možemo realizirati?" - pitaju se članovi Udruge.

Potpisnici navode kako se među članovima Udruge nalazi i pravni stručnjak iz područja prometa. Napominju da bi se, što se tiče blokade autoceste, radilo o tzv. bijelom štrajku, koji uz potpuno poštivanje zakona onemogućava prometovanje autocestom Zagreb-Split.

"Prvenstveni naš cilj nije blokada najvažnije prometnice, nego skretanje pogleda javnosti i nadležnih institucija na naš problem, te rješavanje tog problema. Blokada će se dogoditi samo u slučaju da se zaostale dozvole ne izdaju do sredine siječnja 2006., kad bi neki od članova udruge mogli izgubiti pravo na dodjelu kredita." - kažu u Udruzi.

"Biti će zanimljivo vidjeti kad i ostali "potencijalni štrajkači", kao što su sindikati i poljoprivrednici "otkriju spasonosni zakonski patent." - tvrdi predsjednik Udruge privatnih graditelja, čiji su članovi anonimni jer, kako navode: "Ne želimo ulazak javnosti u svoje privatne živote, nije nam cilj pet minuta slave, cilj nam je prvenstveno rješiti svoj problem, a ako je već moguće, potaknuti konačnu preobrazbu hrvatskog društva."

Među članovima Udruge, kako tvrde, su neke "osobe u visokom rangu državnih službenika", a ima i novinara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara