Google upozorio: Zbog kazne, Android možda više neće biti besplatan

Google upozorio: Zbog kazne, Android možda više neće biti besplatan
Foto: EPA

ODLUKA Europske komisije koja je prisilila Google da razdvoji Chrome i aplikacije za pretraživanje s operativnog sustava Android te ga kaznila s 4,3 milijarde eura mogla bi imati posljedice za budućnost Androidovog besplatnog poslovnog modela.

Google je od proizvođača mobilnih uređaja zahtijevao da predinstaliraju njihov pretraživač ako žele imati pristup njihovim raznim uslugama, što je, kako smatra Europska komisija, potrošačima otežalo pravo na izbor i ograničavalo konkurenciju.

>> Google kažnjen s 4,3 milijarde eura zbog Chrome aplikacije na mobitelima

"Postoji mogućnost narušavanja ravnoteže između Googlea i Androida"

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai na svom je blogu obranio odluku kompanije o grupiranju pretraživanja i Chromeovih aplikacija na Androidu te istaknuo činjenicu da će prosječni korisnik Androida instalirati oko 50 aplikacija te jednostavno ukloniti aplikacije instalirane prije. No Google bi sprečavanjem grupiranja vlastitih aplikacija uznemirio Androidov ekosustav, smatra Pichai.

"Ako proizvođači telefona i operateri mobilnih mreža ne bi mogli uključiti naše aplikacije na svoj širok raspon uređaja, to bi narušilo ravnotežu ekosustava Androida", objasnio je Pichai, pažljivo izbjegavajući činjenicu da proizvođači mobilnih telefona više neće biti prisiljeni grupirati aplikacije.

"Dosad je Androidov poslovni model značio da nismo morali naplatiti proizvođačima mobitela za našu tehnologiju ili ovisiti o čvrsto kontroliranom distribucijskom modelu. No zabrinuti smo da će ova današnja odluka narušiti našu ravnotežu s Androidom i poslati zabrinjavajući signal u korist vlasničkih sustava na otvorenim platformama", napisao je Pichai na svom blogu.

Njegovo suptilno pojašnjavanje ravnoteže s Androidom korisnici, proizvođači i Europska komisija shvatit će kao upozorenje, piše američki portal The Verge. Europska unija nije dala nikakve prijedloge o načinu na koji bi Google trebao riješiti kršenje pravila, zbog čega je i kažnjen.

Blef ili ozbiljno upozorenje?

Iz Googlea su naglasili kako se poslovni model za Android može promijeniti, što može značiti da će kompanija morati uzeti u obzir licenciranje Androida za proizvođače mobitela. S obzirom na Googleovu dominaciju u pretraživanjima i preglednicima, Pichaiovo upozorenje više se čini kao blef nego kao ozbiljna prijetnja da Android više neće biti dostupan besplatno, dodaje The Verge.

Google je u više navrata isticao da Android ne šteti konkurenciji, da svaka kompanija ima mogućnost izbora želi li ga koristiti te da je njegov operativni sustav znatno pridonio razvoju digitalne ekonomije s obzirom na to da je dostupan proizvođačima mobilnih uređaja, kao i programerima.

Google ostvaruje veliku većinu svojih prihoda od svog vodećeg proizvoda, tražilice Google. Google je brzo utvrdio da će prelazak sa stolnih računala na mobilni internet, koji je započeo sredinom 2000-ih, značiti temeljitu promjenu za Google Search. Stoga je razvio strategiju kojom bi preduhitrio učinke te promjene i osigurao da korisnici nastave upotrebljavati Google Search i na svojim mobilnim uređajima.

Google na internetu redovito objavljuje izvorne kodove novih verzija Androida. Načelno se tako neovisnim proizvođačima omogućuje da kod preuzmu i izmijene kako bi dobili različite varijante Androida, tzv. "Android forks".

Proizvođači uređaja koji žele dobiti Googleove zaštićene aplikacije i usluge moraju s Googleom sklopiti ugovore u kojima on nameće niz ograničenja.

Žalba na kaznu

Google je priopćio da će se žaliti na rekordno visoku novčanu kaznu.

"Android je stvorio više izbora za sve, a ne manje", kazao je glasnogovornik Googlea Al Verney.

"Vibrantan ekosustav, brza inovacija i niže cijene klasična su obilježja snažne konkurencije. Žalit ćemo se na odluku Komisije", najavljeno je iz Googlea.

Napori kompanije smanjili su europskim potrošačima koristi od konkurencije u važnoj mobilnoj sferi, što je suprotno pravilima EU-a. Europska komisija Googleu je dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

Android danas koristi oko 80 posto pametnih mobilnih uređaja u Europi i svijetu. Može se licencirati i po tome se razlikuje od operativnih sustava koje isključivo koriste vertikalno integrirani proizvođači, primjerice Apple iOS ili Blackberry.

Google je bio kažnjen i prošle godine, i to s 2,4 milijarde dolara, zbog zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu tražilica davanjem nezakonite prednosti vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara