Gospodarske posljedice dijabetesa gore od AIDS-a

VIŠE od 300 milijuna ljudi diljem svijeta izloženo je riziku oboljenja od dijabetesa, a gospodarske posljedice mogle bi po neke zemlje biti gore od onih uzrokovanih epidemijom AIDS-a, upozoravaju znanstvenici.

Stručnjaci su na Konferenciji Međunarodne federacije za dijabetes u Parizu procijenili da ukupni godišnji troškovi liječenja oboljelih od dijabetesa iznose najmanje 158 milijardi dolara.

"U nekim zemljama s izrazito velikim brojem dijabetičara utjecaj bolesti na gospodarstvo veći je nego kod AIDS-a", izjavio je William Rhys, profesor kliničke epidemiologije na Sveučilištu u Walesu.

Stručnjaci procjenjuju da će ukupni troškovi liječenja dijabetesa 2025. godine doseći između 213 i 369 milijardi dolara, ostvare li se predviđanja da će se broj oboljelih do toga roka povećati sa sadašnjih 194 na 333 milijuna.

Dijabetes se pojavljuje u dva osnovna oblika - tip 1, koji zahvaća djecu i adolescente i čini između pet i deset svih slučajeva dijabetesa, te puno češći tip 2 ili starački dijabetes.

Oboljeli od dijabetesa tipa 1 ne proizvode dovoljno inzulina, dok ga oni s tipom 2 proizvode dovoljno, no ne mogu ga učinkovito rabiti. Starački dijabetes može se držati pod nadzorom ranim liječenjem i ispravnom prehranom, no zahtjeva velik broj lijekova. Ta bolest može uzrokovati sljepilo, otkazivanje bubrega, srčanu bolest, nepokretnost i smrt.

Više od 75 posto oboljelih do 2025. godine živjet će u zemljama u razvoju, prvenstveno zbog urbanizacije te brzih kulturnih i društvenih promjena. To će dodatno opteretiti njihove zdravstvene sustave, ionako teško pogođene pandemijom AIDS-a.

"Ono što je AIDS bio zadnjih 20 godina 20. stoljeća, dijabetes će biti u prvih 20 godina ovoga stoljeća", ocijenio je Paul Zimmet, direktor Međunarodnog instituta za dijabetes.

Procijenio je da će epidemiju dijabetesa pratiti i 314 milijuna osoba s neodgovarajućom razinom glukoze u krvi, stanjem koje nerjetko rezultira oboljenjem od dijabetesa tipa 2. Upozorio je također da se dijabetes širi među djecom i adolescentima, prvenstveno zbog prekomjerne težine.

Znanstvenici su s konferencije uputili poziv prehrambenoj industriji, osobito tvrtkama za brzu hranu, da ubuduće proizvode zdraviju hranu, a nacionalne vlade da pokrenu kampanju protiv dijabetesa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara