Građani ne vjeruju da će Srbija platiti ratnu odštetu

NEDAVNA zbivanja u BiH, vezano uz  naknadu ratne štete i genocid, ponovno su aktualizirala ta pitanja i u Hrvatskoj. Dok su političke elite i udruge branitelja o tome već ranije iskazali svoje mišljenje, hrvatski su građani svoje stavove iznijeli u anketi koju je provela agencija GfK. 78% njih smatra da je Hrvatska učinila dovoljno da joj Srbija plati ratnu odštetu, 21% smatra da nije, bez odgovora je tek 1% ispitanih.

Svoje nezadovoljstvo učinjenim nešto više ističu građani Zagreba s okolicom (83%), Like, Korduna i Banovine (84%), ispitanici iz naselja između 10 i 100 tisuća stanovnika (82%), te osobe između 25 i 39 godina starosti (81 do 84%).

Čak 82% građana smatra da Srbija Hrvatskoj neće platiti ratnu odštetu, a 17% vjeruje da hoće. Da neće doći do podmirenja naknade za štetu nanesenu ratom više izražavaju ispitanici iz Dalmacije (93%), žene (85%), kao i osobe starije od 40 godina.( 90%).

Presuda da država Srbija nije kriva za genocid u BiH potakla je i u Hrvatskoj pitanje treba li Hrvatska odustati od iste tužbe. Dobiveni odgovori pokazuju da  9 od 10 građana Hrvatske  smatra kako Hrvatska ne treba odustati od tužbe za genocid, a taj je stav još izraženiji u Zagrebu i okolici, Lici, Kordunu i Banovini , te u naseljima od 10 do 100 tisuća stanovnika (po 96%).

Bez obzira na donesenu presudu i negativne reakcije koje je izazvala u BiH, građani Hrvatske (91%) smatraju da do povlačenja tužbe za genocid ne bi trebalo doći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara