Građanin Kerum

AKO JE ranije bilo i kakve sumnje koja je bila svrha Sanaderove izjave o bešćutnim hrvatskim kapitalistima koji voze Maybache i jahte dok radnici gladuju, više je nema nakon što je splitski poduzetnik Željko Kerum najavio kandidaturu na lokalnim izborima.

Kontroverznom tajkunu je tako bila upućena diskretna "prijateljska sugestija" da dobro razmisli prije nego što prijeđe Rubikon te svoje bogatstvo i utjecaj pokuša pretočiti u konkretnu političku vlast, odnosno ostvariti svoje dugo vremena najavljene i nimalo skrivane ambicije o mjestu splitskog gradonačelnika.

Kerumova reakcija na Sanaderovu izjavu, odnosno tvrdnja da premijer "najvjerojatnije nije mislio na njega" se mogla protumačiti tako da je splitski poduzetnik "shvatio poruku", odnosno da se neće suprotstavljati svom sugrađaninu odnosno ugroziti vlast njegove stranke na lokalnoj razini. Međutim, današnja najava stvaranja "Kerumove liste" govori da se u međuvremenu došlo do novih zaključaka.

Ukoliko Kerum na kraju ipak zaključi da je bolje "s rogatim se ne bosti", to ne bi bio prvi uzmak od koketiranja s politikom. U rujnu prošle godine se tako Kerum vidio kao mogući adut HSS-HSLS u 10. izbornoj jedinici. Nekoliko dana nakon senzacionalne najave ulaska u predizborni ring Kerum je rekao da je "pogrešno shvaćen", odnosno da od kandidature nema ništa. Na kraju se to reteriranje ispostavilo kao izvrstan potez - lista na kojoj je trebao imati drugo mjesto je jedva dobila jedno mjesto, i to ono rezervirano za Jambu. Izborni poraz bi predstavljao težak udarac za Kerumovu reputaciju, odnosno okončao bi mu političku karijeru prije nego što je ona, zapravo, i počela.

Lokalni izbori koji će se održati sljedeće godine su, pak, kako se to u Splitu kaže "drugi par postola". Ne samo što će se na njima po prvi put gradonačelnici birati neposredno - što znači bez frankenštajnovskih "kokošarskih" koalicija - nego na njima "velike" nacionalne teme, pa i trendovi nacionalne politike, nemaju bog-zna-kakvu ulogu. Na lokalnim izborima tako uspijevaju stranke i strančice koje nikada ne bi "prismrdile" u Sabor, ali isto tako i snažni individualci i "slobodni strijelci".

Ljudi poput Keruma imaju dobru prođu na lokalnim izborima

Kerum, bez obzira što svojom "nedotjeranom" pojavom užasava intelektualno-snobovski dio hrvatskog establishmenta, predstavlja upravo onakav tip ličnosti koja ima dobru prođu na hrvatskim lokalnim izborima. Kao žestoki individualac, često bez dlake na jeziku, Kerum će poslužiti kao savršen izbor za svakog onog birača koji na proljeće bude nastojao pokazati srednji prst "velikim" i etabliranim strankama, odnosno nastojao na vlast dovesti nekoga sličnog sebi. A u splitskom poduzetniku mnogi prosječni Hrvati vide sebe - ili barem sebe kada bi nekim čudom ostvarili hrvatski san i postali tako bezobrazno bogati da ne moraju brinuti o "dobrom ukusu".

U prilog tome govore ankete prema kojima je upravo Kerum najpopularniji kandidat za splitskog "poteštata", ali ne samo one. Mnogo bolje od varljivih i - s obzirom na prošlogodišnja iskustva prilično nepouzdanih - mjerenja javnog mnijenja kao indikator raspoloženja u Splitu može poslužiti sudbina dvaju projekata. S jedne strane se našla Riva, iza koje je stajao establishment, a s druge strane trgovački centar Joker, iza kojeg je stajao Kerum. Dok je Riva opustjela, dotle je Joker postao jedno od najomiljenijih okupljališta. Potencijalni birači su tako svojim nogama iskazali ono što bi sljedećeg proljeća vrlo lako mogli iskazati na biračkim listićima.

Kerumovo zdanje bi na mnogo načina moglo poslužiti kao temelj njegove predizborne kampanje, odnosno pridobiti čak i one koji nemaju običaj padati na jeftine populističke "fore". Tako je lako zamisliti Keruma kako se hvasta kako je Splitu donio klizalište, prvu kino-dvoranu i knjižaru nakon više desetljeća. A tu je, dakako, i spomenik - također prvi u Splitu nakon više godina.

Izbor ličnosti koju je Kerum ovjekovječio pred ulazom u svoje zdanje - Orson Welles - bi, s druge strane, mogao biti loše znamenje za ambicije splitskog poduzetnika. Američki filmaš je najpoznatiji po filmu "Građanin Kane", u kome je tumačio istoimenog glavnog junaka - alter ega američkog novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta. Lako je zamisliti da Kerum u Hearstu/Kaneu vidi djelić sebe, ali je vjerojatno da se nada da će od njih biti uspješniji.  Hearst je desetljećima utjecao na javno mnijenje, rušio vlade i izazivao ratove, ali usprkos sveg svog bogatstva i utjecaja nije uspio na izborima za guvernera New Yorka 1906. godine, isto kao i filmski Kane na predsjedničkim izborima. Koliko su mala Hrvatska i još manji Split plodno tlo za tako velike ambicije, vidjet će se za nekoliko mjeseci.

Dragan Antulov

>>> Ostale komentare Indexovog novinara Dragana Antulova možete pročitati na njegovom službenom blogu draganantulov.bloger.hr

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara