SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Gradonačelnik Metkovića obećao 500.000 kuna Domu zdravlja

Gradonačelnik Metkovića obećao 500.000 kuna Domu zdravlja
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Index

VODITELJ građanske inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" Ivo Matičević Indexu je prvom dostavio trenutna rješenja i odluke koje su dogovorene s Gradom Metkovićem. Tako je, prema njegovim navodima, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan odobrio pola milijuna kuna za opremu Doma zdravlja Metković te kupnju 3 CRP analizatora pomoću kojih liječnik odmah može vaditi nalaze i vidjeti sumnja li se na virusnu ili bakterijsku infekciju.

"Ovlastili smo dr. Kseniju Kaleb da u naše ime rasporedi novce"

"Grad Metković je u proračunu osigurao 500.000 kuna za zdravstvenu zaštitu građana Metkovića. Gradonačelnik je rekao da je taj novac namijenjen da se u Domu zdravlja Metković nabavi sve što je potrebno, a da se mi kao predstavnici građanske inicijative dogovorimo s Domom zdravlja. Stoga smo mi ovlastili dr. Kseniju Kaleb da u naše ime rasporedi novce gdje je potrebno jer se ona jedina pokazala korektna i fer u cijelom slučaju oko dječaka Gabrijela Bebića. Uz tih pola milijuna kuna Grad Metković je spreman odmah kupiti i tri CRP analizatora. Dva za Dom zdravlja, jedan za Hitni medicinski prijem. U suradnji s ravnateljem DZ-a Metković Mihovilom Štimcem, dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, osigurat će se punkt za posebna dežurstva u dolini Neretve kako bi naši građani imali 24 satnu zaštitu, 7 dana u tjednu", otkrio je za Index Matičević nakon sastanka s gradonačelnikom Milanom.

Grad sve prihvatio

Također je, navodi, prihvaćeno od strane grada Metkovića, da Grad bude domaćin za radni sastanak s ministrom i svima ostalima i to u, kako kaže, razumnom roku.

"Gradonačelnik je obećao obavijestiti u ime građanske inicijative sve koji bi trebali prisustvovati tom radnom sastanku uz našu prisutnost s našim predstavnicima. Mi tražimo rok od 10 dana, a svi moraju potvrditi svoj dolazak, stoga pozivamo sve na odgovornost prema dolini Neretve. Također smo se složili u jednom, a to je da zajedničkim snagama idemo zastupati stavove i odluke G. I. Sinovi i kćeri Neretve", rekao je Matičević za Index i naveo kako zahvaljuje gradonačelniku na podršci njihovoj inicijativi.

Navodi kako je ovo mali korak za njihov grad, ali veliki za njih i njihove obitelji.

Zvali smo i gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana koji nam je potvrdio sastanak s predstavnicima građanske inicijative te rekao da su već ranije osigurali 500.000 kuna za Dom zdravlja. Također je rekao i da su već ranije planirali nabaviti CRP analizatore te dodao da nije točno da će predstavnici ove inicijative odlučiti kako će se novac utrošiti.

Podsjetimo, Index je jučer pisao o zahtjevima ove inicijative, koja je nakon smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića održala dva prosvjeda, pozivajući na odgovornost kompletan zdravstveni sustav koji nije, kako navode, omogućio adekvatnu medicinsku opremu i opremljene ordinacije te Hitnu u Metkoviću, koja je, navode, svojim nečinjenjem i postupanjem dovela do dječakove smrti. Dali su rok od 10 dana ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću da se očituju o njihovim zahtjevima ili će poduzeti radikalne korake koje, barem zasad, ne žele otkrivati.

Prvi prosvjed

Prvi prosvjed organiziran je 19. prosinca 2018., osam dana nakon što je Gabrijel umro od sepse, a dječak je prije toga dva puta bio na Hitnoj i poslali su ga doma, dok su ga treći put s Hitne poslali pedijatru.

Tada su na skupu od Ministarstva zdravstva tražili da se što brže riješi problem s nedostatkom uređaja CRP/streptokok analizatora te donese hitna izmjena pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojim bi se dopustila nabava i uporaba potrebnih aparata. Ministarstvo ih je ignoriralo.

Drugi prosvjed održan je jučer i na njemu se, prema Matičevićevoj procjeni, okupilo oko 800 ljudi, dvostruko više nego na prvom. Taj je prosvjed ujedno bio i potpora pedijatrici Kseniji Kaleb iz Doma zdravlja Metković koja je prva postavila dijagnozu i pregledala Gabrijela Bebića te zahtijevala da se žurno prebaci u KBC Split kako bi dobio najbolju moguću liječničku skrb. Kao što smo već pisali, pedijatrici Kaleb Hrvatska liječnička komora tijekom inspekcije je utvrdila najviše propusta.

Zahtjevi inicijative

Matičević je naveo kako će na sastanku tražiti da im se da krajnji rok za izgradnju dnevne bolnice Metković, izjašnjavanje svih prisutnih o tome je li dolini Neretve potrebna opća bolnica, traže ustrojstvo postojećih zdravstvenih ustanova da rade 24 sata 7 dana u tjednu.

Traže da na snagu hitno stupi pravilnik o upotrebi CRP analizatora, da se ustroji medicinska helikopterska služba Metković, da se za dolinu Neretve pronađe medicinski kadar koji im nedostaje i da se na kraju organizira press konferencija kako bi se stanovnicima doline Neretve predstavila donesena rješenja i modeli te da se svi, koje žele na sastanku, pojedinačno izjasne treba li dolini Neretve opća bolnica.

"Dragi Gabrijele, obećavamo ti da nećemo stati u traženju rješenja i odgovora zašto se ovo moralo dogoditi. Stoga ovim dajemo razuman rok od 10 dana odgovornima da dogovore radni sastanak u Metkoviću i ponude konkretna rješenja", poručio je Matičević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara