Grčka vlada naredila povlačenje plakata protiv pobačaja iz podzemne željeznice

Grčka vlada naredila povlačenje plakata protiv pobačaja iz podzemne željeznice
Ilustracija: EPA

GRČKA vlada je danas naredila da se povuku plakati kampanje protiv pobačaja udruge Pustite me da živim izvješeni u atenskoj podzemnoj željeznici, zbog bure negodovanja koju je potaknula u javnosti.

"Na temelju odluke ministarstva prometa i s obzirom na reakciju javnosti" grčka tvrtka za javni prijevoz drži da "ta kampanja protiv pobačaja može nanijeti štetu ženskim pravima te je odlučila prekinuti je", navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

U Grčkoj je prekid trudnoće moguć do 12. tjedna

Najveća oporbena stranka Syriza, krajnja ljevica i brojne udruge za ženska prava snažno su reagirale na tu "propagandu protiv zakonskog prava žena", a oštre kritike preplavile su danas društvene mreže.

U Grčkoj, kao i u većini zemalja Europske unije, prekid trudnoće je moguć do 12 tjedna.

Udruga Pustite me da živim kampanju vodi zajedno s Grčkom pravoslavnom crkvom

Udruga Pustite me da živim, koja okuplja 19 kršćanskih udruga, posljednjih godina vodi kampanju protiv pobačaja zajedno s Grčkom pravoslavnom crkvom.

Potonja je lani uvela "Dan nerođenog djeteta", koji slavi prve nedjelje nakon Božića.

Zabrinuta zbog niske stope plodnosti u Grčkoj (1,3 u 2017. godini, pokazuju podatci Esltata), desna vlada Kyriakosa Mitsotakisa, koja je vlast preuzela prije šest mjeseci, obećala je novčanu pomoć do 2000 eura za svako dijete rođeno u zemlji.

Mjera je razbjesnila feminističke pokrete, koji su osudili "seksističku politiku" vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara