Grmoja vladu usporedio s Hitlerovom

Grmoja vladu usporedio s Hitlerovom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MOSTOV zastupnik Nikola Grmoja zatražio je u saboru da vlada žurno poništi odluku o kandidaturi ministrice Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, tvrdeći da ministrica mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova RH.

Grmoja se obrušio na ministricu vanjskih poslova

Grmoja je na početku saborske sjednice izjavio da je ministrica prije pola godine potpisala Pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva u kojem je, kaže, svim zaposlenicima naredila da traže suglasnost za svaki, pa i privatni nastup u medijima, čak i kada pišu objave na društvenim mrežama.

"Ministrica Pejčinović Burić mjesecima uskraćuje i ograničava prava na slobodno izražavanje stotinama zaposlenika Ministarstva, a ističe ambiciju zauzimanja čelnog položaja u europskoj organizaciji koja nadzire zaštitu tih istih prava. Ministrica nije promašila loptu, promašila je državu!", ustvrdio je Grmoja tražeći od Vlade da žurno poništi odluku o njenoj kandidaturi.

Vladu usporedio s Hitlerovom

Takve je pravilnike, dodao je, mogla potpisivati u vladi SR Hrvatske. Grmoja se tu nije zaustavio nego je vladu usporedio s Hitlerovom.

Ističući kako je Kaznenim zakonom propisana kazna zatvora za osobu koja uskrati ili ograniči slobodu govora, ili javnog nastupa, Mostov je zastupnik zatražio "žurno utvrđivanje svih činjenica, sankcioniranje svih odgovornih i ponovnu uspostavu hrvatskog ustavno-pravnog poretka" u Ministarstvu vanjskih poslova.

"Naučili smo iz europske povijesti koliko je opasno podzakonskim propisima ograničavati ustavna prava na izražavanje", kazao je Grmoja, pa je, "kao primjer" naveo kako je vlada Adolfa Hitlera u veljači 1933. podzakonskim propisom ograničila Weimarskim ustavom zajamčeno pravo na izražavanje.

Grmoja je podsjetio kako je nedavno u medije dospio obrazac kojim je HDZ od svojih članova tražio "odricanje od ustavnih prava i obveza".

Komentirao i HDZ-ov obrazac članovima

S nevjericom smo čitali kako je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković od članova tražio potpisivanje tog obrasca, no povukao ga je nakon javnog pritiska, rekao je Mostovac Grmoja, te ustvrdio kako "totalitarni formular Jandrokovića i ministričin pravilnik potvrđuju retrogradan trend povratka totalitarnih metoda upravljanja".

"Taj zastrašujući fenomen treba žurno suzbiti, radi društvene sigurnosti", izjavio je Grmoja koji je Jandrokoviću predao Konvenciju za zaštitu ljudskih prava, uz poruku da očekuje da s njom upozna premijera, ministricu, ali i Roberta Kopala, analitičara u HDZ-u i premijerova savjetnika.

"GDPR je obveza svih, pa i Mosta, pa budite oprezni kad se time bavite da ne biste možda vi izašli iz okvira zakona", uzvratio mu je Jandroković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara