RBA AFERA

Guverner HNB-a o aferi s RBA: "Neugodno sam iznenađen, poduzet ćemo mjere"

Guverner HNB-a o aferi s RBA: "Neugodno sam iznenađen, poduzet ćemo mjere"
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

GUVERNER HNB-a Boris Vujčić komentirao je vijest da je Raiffeisen banka u oglasu u kojem su tražili PR agenciju navela vršenje pritiska na Ustavni sud kao jedan od opisa posla.

Podsjetimo, riječ je o priči koju je otkrio Index. U pozivu za odabir PR agencije od strane Raiffeisen Banke, u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, stoji kako je jedan od zadataka te agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

>> RBA banka natječajem tražila agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud

Po hrvatskim i međunarodnim zakonima zabranjen je bilo kakav pritisak na pravosuđe, odnosno sutkinje i suce, a Europski sud za ljudska prava već je rušio hrvatske presude zbog sumnje u pritisak kako javnosti, tako i zainteresiranih strana.

Iako u pozivu, koji je napisan na engleskom jeziku, doslovno stoji "Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts", u RBA banci u izjavi za Index tvrde kako su tražena "isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke".

Vujčić: Neugodno sam iznenađen

Guverner HNB-a Boris Vujčić potvrdio je da je vidio priču oko oglasa RBA-a.

"To sam vidio jutros i moram reći da sam izuzetno neugodno iznenađen da sam tako nešto vidio. U svakom slučaju ćemo provesti nadzor, provjeriti o čemu se radi i poduzeti potrebne mjere. Tako nešto, takav oglas koji je objavljen je potpuno neprimjeren", rekao je za N1.

Na pitanje ima li pritisaka banaka na Ustavni sud, odgovorio je da o tome ne može špekulirati.

Ranije danas oglasila se i udruga Franak. U toj su udruzi šokirani postupanjem i načinom na koji RBA banka posluje na tržištu u Hrvatskoj i za sutra su najavili konferenciju za novinare na tu temu. Pozvali su DORH da se pozabavi poslovanjem ove banke.

Iz RBA su pak rekli da su "natječaj za PR agenciju raspisali s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka. Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg", stoji u njihovom odgovoru.

Priopćenje HNB-a

Hrvatska narodna banka (HNB) je poslala priopćenje u kojem je poručila da je neugodno iznenađena postupkom Raiffeisenbank banke Austria (RBA), koja je u natječaju za PR agenciju navela i zadatak pritiska na sudove u sporu oko slučaja kredita u francima, pri čemu iz HNB-a kažu da će okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u toj banci te poduzeti potrebne mjere.

"Hrvatska narodna banka ističe da bilo kakav pritisak na rad Ustavnog suda Republike Hrvatske i bilo kojeg suda ili suca u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome dolazi li pritisak od strane samog sudionika sudskog postupka ili putem posrednika, predstavlja neprimjereno i nedopustivo, a moguće i kažnjivo ponašanje", stoji u odgovoru HNB-a na upit Hine.

Naime, portal Index.hr u nedjelju je objavio kako RBA traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. U pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

"Hrvatska narodna banka izuzetno je neugodno iznenađena ovim postupkom, te će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb te poduzeti potrebne mjere", poručuju iz HNB-a.

Iz središnje banke podsjećaju da se hrvatskim Ustavom jamči samostalnost i neovisnost sudbene vlasti.

"Također, Zakonom o sudovima propisano je da sudovi kao tijela državne vlasti obavljaju sudbenu vlast samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određene zakonom dok je istim zakonom određena zabrana svakog oblika utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svakog oblika prisile prema sucima, zlouporabe javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka", stoji u odgovoru HNB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara