HAC-ovka koja je pijana ubila djevojku dobila otkaz

HAC-ovka koja je pijana ubila djevojku dobila otkaz
Foto: Facebook

PIJANA HAC-ovka Ivana Tena Gotovac Soldić dobila je otkaz u Hrvatskim autocestama. 

Indexu su to potvrdili iz te državne firme. 

S današnjim danom više nije zaposlenica HAC-a

Kako su objasnili, Gotovac Soldić je prema kolektivnom ugovoru imala pravo na mjesec dana neplaćenog dopusta, iako je bila u pritvoru.

Iako zvuči apsurdno, u HAC-u su ovu praksu uveli jer su morali plaćati odštete direktorima i radnicima kojima su dali otkaz jer su bili u pritvoru. 

Kako doznajemo, pijana HAC-ovka je, kada je potpisivala sporazum o mjesec dana plaćenog dopusta potpisala i da se, u slučaju da se ne vrati nakon mjesec dana na posao, prekida njen ugovor o radu. 

Kako joj je krajem prošlog tjedna sud produljio istražni zatvor, bilo je jasno da se Gotovac Soldić neće vratiti na posao. Kako je sama pristala na otkaz ako se nakon 30 dana ne vrati na radno mjesto, otkaz ne mora proći savjetovanje s radničkim vijećem, što je inače uobičajena procedura u slučaju otkaza u HAC-u.

Otkaz je danas i formaliziran te ona s današnjim datumom više nije zaposlenica HAC-a, doznali smo iz te tvrtke. 

Bijeg s mjesta nesreće

Gotovac Soldić je prije mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela određen jednomjesečni zatvor nakon što je utvrđeno da je 23. listopada u 21,30 sati izazvala prometnu nesreću u kojoj je poginula 19-godišnjakinja, nakon čega je automobilom pobjegla s mjesta nesreće. Protiv nje je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je izazvala prometnu nesreću i zbog nepružanja pomoći.

Studentica je poginula na raskrižju Puta, ulice iza Nove bolnice, i Poljičke ulice dok je na semaforu prelazila ulicu kroz zeleno svjetlo za pješake i crveno za vozače. Automobil je projurio kroz crveno, udario djevojku i odbacio je, a ozljede su bile toliko teške da je umrla na mjestu nesreće.

Umjesto da stane, vozačica je automobilom pobjegla, ne pruživši pomoć stradaloj djevojci, ali očevici nesreće zapisali su broj registarskih pločica automobila te su policiji rekli da ga je vozila plavokosa žena, koja je ubrzo otkrivena. Iako je tvrdila da joj je automobil, koji je pronađen u Kranjčevićevoj ulici, bio ukraden, pokazalo se da to nije istina. Nakon što ju je policija uhitila, izmjereno joj je više od jednog promila alkohola.

Prema zasad nepotvrđenim iskazima svjedoka, pijana HAC-ovka navodno se "utrkivala s jednim taksijem na način da ga je pretjecala i ubacivala se u prometnu traku ispred njega", javlja Slobodna Dalmacija.

Ovo joj nije prva nesreća

Slobodna Dalmacija objavila je da je HAC-ovka dosad izazvala najmanje pet prometnih nesreća i to ne svojim automobilima.

Godine 2002. u Karlovcu se zabila autom u kuću i pobjegla. Potom je u 2008. BMW-om oduzela prednost i udarila u drugi auto s 0,4 promila u krvi, a u Splitu je 2011. vozeći BMW prošla kroz crveno i udarila u drugi automobil. S Audijem je, pak, 2015. sletjela s ceste Udbina - Gračac. Ona i maloljetnica iz vozila tada su lakše ozlijeđene.

U Sinju 2015. prekršajno je suđena zbog vožnje s 1,1 promilom alkohola te joj je izrečena zabrana vožnje.

Fotografije s alkoholom

Ivana Tena Gotovac je na svom Facebook profilu redovito objavljivala fotografije s alkoholom.

Zaposlena u HAC-u

Ivana Tena Gotovac Soldić zaposlenica je HAC-a. U naplatnoj postaji Dugopolje prodaje pakete ENC-a i ENC uređaje. Njena plaća, kako smo doznali iz nekoliko izvora, iznosi oko 6 tisuća kuna.

Donedavno je bila povjerenica Nezavisnog cestarskog sindikata za naplatnu postaju Dugopolje.

Trenutno je na neplaćenom dopustu, nema razloga za otkaz

Gotovac Soldić je trenutno u istražnom zatvoru. Službeno, ona je još uvijek zaposlenica HAC-a. Kako su nam potvrdili iz ove cestarske firme, Gotovac Soldić je na neplaćenom dopustu. To joj, kako su nam objasnili, omogućuje kolektivni ugovor.

"Hrvatske autoceste d.o.o. zaprimile su zahtjev odvjetnika radnice za odobrenjem neplaćenog dopusta, a sukladno odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, prema kojem radnik ima pravo na korištenje neplaćenog dopusta bez naknade plaće, između ostalog i zbog zadržavanja radnika u pritvoru do maksimalno 30 dana.

Slijedom navedenog, zasad ne postoje razlozi za otkazivanje ugovora o radu propisani u članku 116. Zakona o radu", stoji u odgovoru HAC-a za Index.

Kakva je kazna čeka?

Po Zakonu o prometu na cestama, za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, a u ovom je slučaju riječ o umišljajnom kaznenom djelu, zapriječena je zatvorska kazna od tri do 12 godina. Za nepružanje pomoći može se izreći i trogodišnja zatvorska kazna. Niz je otegotnih okolnosti koje bi morale utjecati na presudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara