Hasanbegović i Esih ruše kvorum Bandiću zbog sastanka sa srpskim primitivcem

Hasanbegović i Esih ruše kvorum Bandiću zbog sastanka sa srpskim primitivcem
Foto: Patrik Macek,Matija Habljak/PIXSELL

ZBOG nedostatka kvoruma, nastavak 17. sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja je trebala početi danas u 9 sati, odgođen je dva puta. Prvo je najavljen za 10 sati, a kasnije za 10.30.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić na početku sjednice utvrdio je da je u skupštini 20 zastupnika i da kvoruma nema, stoga je prekinuo sjednicu i zakazao nastavak za 10 sati.

"Imam zahtjev oporbenih klubova da sjednemo pa da porazgovaramo jer imaju određene zahtjeve", kazao je Mikulić najavivši da će u nastavku sjednice izvijestiti o čemu se radi.

No nakon sastanka, nastavak sjednice zakazao je za 10 sati i 30 minuta.

Ovo je drugi nastavak sjednice koja je započela 30. listopada, a njen nastavak 5. listopada je prekinut nakon što je skupštinska oporba zajedno s Neovisnima za Hrvatsku, koji su u vladajućoj koaliciji s HDZ-om i Bandić Milan 365 - Strankom rada i solidarnosti, srušila kvorum. Gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) tada je zatražio od gradonačelnika Milana Bandića da se Zagrepčanima ispriča zbog sastanka s predsjednikom skupštine srpskog grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom, koji je surađivao s Arkanom, te je zaprijetio napuštanjem sjednice ako isprika izostane.

Oporba je nakon rušenja kvoruma poručila da neće sudjelovati u međusobnim svađama i ucjenama vladajuće koalicije - HDZ-a, Neovisnih za Hrvatsku i Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti.

Neovisni: Tražimo ispriku svim građanima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon toga se na konferenciji za novinare i kasnije u priopćenju za javnost ispričao braniteljima zbog svog susreta s predsjednikom izaslanstva Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom ustvrdivši da nije znao za njegove veze s Arkanom.

No Neovisni danas i dalje inzistiraju i traže od gradonačelnika da se ispriča svim građanima.

"Tražimo ispriku svim građanima, ispriku koja je bezuvjetna, nije uvijena u celofan i ispriku koja ne sadržava u sebi poruku i razlikovanje branitelja koji jesu i nisu povrijeđeni", kazao je novinarima prije nastavka sjednice zastupnik Neovisnih Tomislav Jonjić, najavivši da zastupnici te stranke neće biti na sjednici.

"Nećemo biti na sjednici, a kvorum više ne ovisi o nama. Upravo zato dolazimo vidjeti hoće li funkcionirati tržišno gospodarstvo, dakle je li gradonačelnik u ovih nekoliko dana uspio pribaviti nekoliko zastupnika koji su mu potrebni kako bi osigurao većinu", izjavio je Jonjić.

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih rekla je novinarima, nakon što je sjednica odgođena za 10 sati, da će se kada se gradonačelnik ispriča svim građanima, otvoriti prostor za daljnju raspravu o njihovom sudjelovanju na sjednici.

"Sve ostaje isto, ništa se nije promijenilo, nismo čuli ispriku svim građanima grada Zagreba. Danas smo se pojavili na svom radnom mjestu tek toliko, čekamo što će se dalje događati. U svom smo klubu, na raspolaganju i gradonačelniku i oporbi, koja medijski želi prikazati da je ona odgovorna za krizu u Skupštini", kazala je Esih.

Ustvrdila je da nije bilo nikakve isprike gradonačelnika, već se ispričao samo "iskrenim braniteljima". "Osim toga, oglas koji se plaća novcem poreznih obveznika iskoristio je da bi se malo obračunao s političkim neistomišljenicima", dodala je Esih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara