HDZ je luđi nego što smo mislili

HDZ je luđi nego što smo mislili

Foto: Željko Šop / Cropix

VJEROJATNO bi bilo utuživo napisati da je HDZ lud.

Zato ćemo napisati da je luđi nego što smo se usudili pomisliti.

Ovo što je izveo sa zahtjevom za skidanjem imuniteta saborskom zastupniku Željku Jovanoviću zbog toga što je HDZ nazvao "zločinačkom organizacijom" premašuje sve okvire racionalnog političkog ponašanja.

Sve do sada HDZ se reklamirao kao fajterska stranka koja stoički prima i daje udarce, koja će na kritike uzvraćati kritikama, a na uvrede uvredama. Koja će na zločince odgovoriti komunjarama. Ali ovaj cirkus s Jovanovićem prikazao ih je kao obične cvilidrete.

Ajde neka skinu imunitet barem jednom oporbenjaku

Ili postavimo to ovako: pored svih prijetnji Jadranke Kosor, HDZ nije dosad uspio skinuti imunitet ni jednom oporbenom zastupniku zbog korupcije, pa je stoga odlučio barem skinuti imunitet jednom oporbenjaku zato što ga kritizira zbog korupcije.

A to je stvarno jadno. I to na više razina.

Prvo, ovime se daje neviđeni publicitet Željku Jovanoviću, kao i municija u predizbornom unakrsnom rešetanju.

Drugo, ovime se i dalje reciklira uzrečica koja je već toliko uhvatila korijena u narodu da je postala dio nacionalne baštine. Valjda odmah uz buniku.

Treće, podnošenjem zahtjeva za skidanje imuniteta kojeg može podnijeti samo sud ili DORH, HDZ pokazuje da još uvijek sebe smatra i tužiteljem i sucem.

Četvrto, HDZ pokazuje da uopće ne poštuje institut saborskog imuniteta koji je zapravo srž demokracije i omogućava zastupnicima nesmetanu, iako katkad i žestoku polemiku. To je parlamentarizam.

Hoće li HDZ na sud zbog klevete?

I peto, suludo je da HDZ podnosi tužbe protiv oporbe zbog klevete kad bi se po toj logici i on mogao naći pred sudom.

Recimo, kad Kosor optužuje oporbu da destablizira Hrvatsku. Kad tvrdi da oporbi smeta što Hrvatska nikad neće biti dio Jugoslavije i što neće ići u Beograd po mišljenje. Kad govori o tome da oporba želi nasrnuti na HDZ "britvom, sjekirom, metlom", da želi zabraniti HDZ i potjerati sve hadezeovce na Goli otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ili kad Kosor tvrdi da SDP štiti svoje lopove.

A da ne spominjemo najgoru klevetu od svih - da je Zoran Milanović obiteljski nasilnik. Bi li HDZ rado skinuo imutet Đurđici Sumrak?

Rukopis Jadranke Kosor

Iako treba na ovom mjestu odati priznanje Vladimiru Gredelju da se svojski trudi zaraditi plaću HDZ-ova, da ne kažemo "đavolja" odvjetnika, ovaj potez sa skidanjem imuniteta Jovanoviću obilježen je samo jednim rukopisom - onim Jadranke Kosor.

To je tipično za nju. U jednom trenutku upušta se u žestoku polemiku, šamara protivnike, maše prstom i prijeti stisnutom šakom. A već u drugom glumi uvrijeđenu frajlu.

Baš nas zanima kako bi Kosor nazvala stranku čiji je predsjednik i dobar dio visokog članstva u zatvoru - a još cijela gomila bi im se trebala pridružiti - i kojima prijeti suđenje zbog, pazite sad, "udruživanja u zločinačku organizaciju"?

Dok čekamo da Jadranka Kosor izađe s prikladnim terminom, valja skrenuti pažnju na još jednu komponentu ovog slučaja.

Omen est nomen

Naime, koliko god razumjeli potrebu da HDZ želi uoči izbora obraniti svoj i ugled sve brojnijeg članstva u Remetincu - i koliko god u ovome trenutku zanemarili činjenicu da je teško braniti ono čega nema - Kosor mora razumjeti da eventualna sudska zabrana termina "zločinačka organizacija" neće promijeniti narav HDZ-a.

Ona se mora promijeniti u praksi. Čišćenjem svakog, pa i najmanje kompromitiranog člana, od vrha do dna, uključujući i sve one - počevši od Kosor - koji su gledali kako se krade i pravili se da ništa ne razumiju.

Dok se to ne dogodi, HDZ se - što se tiče nas, a vjerujemo i Jovanovića -  može nazivati i humanitarnom organizacijom, ali to neće bitno promijeniti na stvari.

U zatvoru zločinačka i njezini kritičari

Grijesi nisu počeli od naziva, već je (utuživi) naziv iskovan na (utuživim) HDZ-ovim grijesima. I što se više HDZ zbog toga pjenio, to će oporbi biti slađe upotrijebiti ga u političkoj prepirci.

Dok ne dođe Vladimir Gredelj i sve ih potrpa u zatvor. A zamislite tek onda apsurda: pola zatvora popunjeno članovima zločinačke organizacije, a pola zastupnicima koji su o njoj govorili.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara