HDZ mijenja Zakon o referendumu, SDP-u prilika da sruši Bandića

HDZ mijenja Zakon o referendumu, SDP-u prilika da sruši Bandića

Foto: Damjan Tadić / Cropix

VLADA ću u Sabor danas po hitnom postupku poslati prijedlog novog Zakona o referendumu, kojim će mnogo lakše biti smijeniti Milana Bandića.

Ako se zakon usvoji, za odluku na referendumu bit će dovoljno 50 posto plus jedan glas od onih koji su izašli na birališta, a ne kao dosad, kad je referendum bio valjan samo ako ga izglasa 50 posto od ukupnog broja birača. Zakon se, jasno, mijenja zbog referenduma o EU, no napeta i teška kohabitacija SDP-a i Bandića u Zagrebu mogla bi isprovocirati i izlazak na birališta o povjerenju prvom čovjeku metropole.

Dosad nas se pitalo jedino: Želite li izaći iz Jugoslavije?

Prema sadašnjem zakonu, gotovo i nema referenduma koji bi uspio motivirati toliko građana s biračkim pravom, pa i ne čudi da je jedini dosad održan prije više od dvadeset godina kad se odlučivalo o izlasku iz Jugoslavije.

A zašto je Milan Bandić prva asocijacija kad se spominje novi Zakon o referendumu? Zato što zagrebački gradonačelnik i SDP više ne mogu donijeti nijednu političku odluku bez višemjesečnih predstava za javnost. Zadnji takav primjer je predstava oko cijena vrtića.

SDP nema jaku ličnost za Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SDP bi ga možda odmah krenuo rušiti referendumom da ima upečatljivo ime u svojim redovima koje bi jamčilo pobjedu na izvanrednim izborima. Kao kandidati se povremeno spominju Boris Šprem, Mirando Mrsić i mladi Davor Bernardić, no nitko se u politici nije uspio toliko isprofilirati da bi bio SDP-ova sigurna karta. Zbog toga nije sigurno ni hoće li SDP referendumom krenuti na Bandića ni ako Sabor izglasa izmjenu zakona.


Milan Bandić će se danas u 12:30 sati obratiti javnosti o cijenama vrtića, nakon što je SDP, suprotno njegovom prijedlogu, jučer zaustavio poskupljenje od 1. srpnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara