HDZ - od Banskih dvora do Remetinca

Foto: Index

IVICA RAČAN ispravno je postavio dijagnozu prije više od dvadeset godina. HDZ doista jest stranka opasnih namjera. Konačnu potvrdu ovoj tezi trebalo bi dati suđenje za aferu Fimi-media.

Satisfakciju će dobiti i Željko Jovanović, koji je odavno proglasio HDZ zločinačkom organizacijom. I koji je zbog toga, baš poput Račana svojevremeno, bio izložen žestokom napadu HDZ-ovaca. A sada ga više ne mogu čak ni tužiti za klevetu.

Bajić i dalje progoni samo političke mrtvace

Naravno, pod uvjetom da su Mladen Bajić i njegovi suradnici ovoga puta doista uspjeli prikupiti sve potrebne dokaze da se Ivu Sanadera i HDZ proglase krivima za bogaćenje iz "crnih fondova". Glavni državni odvjetnik u sudskom se procesuiranju korupcije do sada baš i nije iskazao.

No, s obzirom da je HDZ-u leđa okrenuo čak i odvjetnik Vladimir Gredelj, reklo bi se da je ovoga puta istražiteljski posao obavljen temeljito. Barem u opsegu kojeg si je Bajić zadao. Uočljivo je, naime, da se šef DORH-a i dalje bavi samo političkim mrtvacima. Jedina "velika riba" u optužnici za "crne fondove" je Sanader, uz kojega padaju bivši rizničar, bivši glasnogovornik i bivša računovotkinja.

Tko je sve znao za "crne fondove"?

Šuškalo se da bi se na optuženičkoj klupi mogao naći i Ivan Jarnjak, da bi ovoga tjedna stigla potvrda kako protiv njega ipak nema dovoljno dokaza. Optužnicom nije obuhvaćen ni njegov nasljednik na mjestu glavnog tajnika HDZ-a Branko Bačić, kojeg je Pavošević u svom iskazu prozvala da je uništavao dokaze o "crnim fondovima" i to po direktivi Jadranke Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica HDZ-a se, međutim, od takvih optužbi neće morati braniti na sudu, kao što neće objašnjavati ni Barišićeve navode da joj je nakon Sanaderove ostavke predao torbu s pozamašnom svotom novca koju je ona navodno pospremila u stranački sef. I tek kasnije je predala Bajiću. Nije glavnom državnom odvjetniku, čini se, bitan ni podatak da su se "crni fondovi" koristili i u Kosoričinoj predsjedničkoj kampanji.

HDZ-ova politička osmrtnica

DORH je u istrazi, očito, zaključio da za gore navedene optužbe nema dokaza. Ili im ih se jednostavno nije dalo tražiti. Puno je lakše sve prebaciti na omraženog Sanadera. No, čak i ako ne progoni vodeće HDZ-ove kadrove, moguće je da Bajić piše političku osmrtnicu Tuđmanove stranke. Ukoliko HDZ u procesu bude proglašen krivim, prijeti im oduzimanje nekretnina i kazna od osam milijuna kuna.

Zakon ne dopušta mogućnost ukidanja HDZ-a, ali dođe skoro pa na isto. Ukoliko HDZ-ovci ostanu bez nezakonito stečene imovine, a računi im se isprazne, logično se nameće pitanje: Kako će financirati buduće kampanje? Netko zlonamjeran mogao bi Bajića opet prozvati da je čekao pravi politički tajming za podizanje optužnice. Novoj vlasti najbolje se početi ulizivati odmah nakon izbora.

Stranka "čistih ruku"

Nakon svega se doista nemoguće zapitati kakva je budućnost HDZ-a. U europskoj političkoj povijesti Europe nema puno primjera s kojima se može povući paralela. Možda zapravo tek jedan - onaj Talijanske socijalističke partije (PSI) i njenog predsjednika Bettina Craxija.

Talijansko pravosuđe Craxija i njegove stranačke drugove zbog "crnih fondova" je počelo proganjati nakon Craxijevog premijerskog mandata. Istražni zatvori do vrha su se napunili članovima stranke. Craxi je pobjegao u Tunis i u odsustvu osuđen na 27 godina zatvora. PSI se raspao nakon što je razbijen na lokalnim izborima.

Ova korupcijska afera u Italiji je poznata pod imenom Mani pulite, odnosno "čiste ruke". Jadranka Kosor u svom je govoru u izbornoj noći, nakon poraza od Kukuriku koalicije, nazvala HDZ "strankom čistih ruku". Analogija se nameće sama od sebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara