HDZ: Šuica i Čobanković predstavili koncept "Panonija-jadran"

HDZ-ov Koncept "Panonija-Jadran", odnosno veze poljoprivrede i turizma, te novi pogled na hrvatsko gospodarstvo i EU predstavili su danas novinarima dubrovačka gradonačelnica i četvrta na HDZ-ovoj listi u 10. izbornoj jedinici Dubravka Šuica i predsjednik HDZ-a Vukovarskosrijemske županije i prvi na listi u 5. izbornoj jedinici Petar Čobanković.

Zemljopisni položaj Hrvatske njena je najveća gospodarska vrijednost, a unutrašnjom gospodarskom integracijom Hrvatskoj se otvaraju realnije perspektive integracije u Europu, rekla je Šuica na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Ustvrdila je da je sadašnja gospodarska situacija loša jer je hrvatsko gospodarstvo izolirano od europskog, te da si moramo postaviti pitanje što može Hrvatsku dovesti u Bruxelles, što možemo ponuditi Europi i zbog čega nas Europa treba jer su bez tih odgovora sve turneje po Europi političke kampanje. Ako EU ne uvjerimo da i preko Hrvatske može dobiti ruski plin, kojega ona treba, plin će ići drugim putem, rekla je.

Navela je i kako je dobro da gradimo ceste, ali i činjenicu da nas niti jedna izgrađena cesta ne spaja s Europom.

HDZ će težiti za jednakomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, povezati će poljoprivredu i turizam, jer turizam donosi tržište i osigurava ujednačen regionalni razvitak. Namjera je HDZ-a aktivirati poljoprivrednu proizvodnju i prodaju domaće robe na Jadranu, rekla je Šuica. Navela je da veću pozornost treba posvetiti razvoju otoka, i zaštiti od požara.

Većom povezanošću Panonije i Jadrana, poljoprivrede i turizma stvorit će se potpuno drugačija slika hrvatske poljoprivrede, rekao je Čobanković. Naveo je da će ove godine uvoz poljoprivrednih proizvoda doseći vrijednost od 1,2 milijardu dolara, a da je lani bio nešto manji od milijardu dolara.

HDZ će se zalagati za veće poticaje za poljoprivredu i rješavanje pitanja zemljišta. Uvozimo one poljoprivredne proizvode koji bi trebali biti naša strateška odrednica, primjerice voće i povrće, rekao je Čobanković, dodajući da će HDZ poraditi i na rješavanju tržišta poljoprivrednim proizvodima, jer prekupci, nakupci i zakupci uništavaju hrvatskog seljaka te na uspostavi Agrobanke, državne novčarske institucije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara