HEP bez natječaja dodijelio posao stoljeća vrijedan 35 milijuna eura

Tekst: M.M.
Foto:Arhiva

PREMDA ministar Božidar Kalmeta kaže da HEP nije leglo lopovluka, svakim danom se otkriva sve više financijskih afera, a zadnja među njima tiče se austrijsko-hrvatska tvrtke CEMP d.o.o. koja je od HEP-a bez natječaja i propisanih kriterija u ožujku ove godine dobila Prethodnu elektroenergetsku suglasnost (PEES) za gradnju vjetroelektrana kapaciteta 100 MW.

Kao pola NE Krško

Kako otkriva Jutarnji list, ista je tvrtka u prosincu 2006. već dobila HEP-ovu suglasnost za gradnju vjetroelektrana od 40 MW te sada raspolaže potencijalom od 140 MW, što je jednako snazi polovice nuklearke Krško.

Da bi stvar bila za Hrvatsku još i nepovoljnija, država daje 90 eura za Mwh, što je dvostruko više nego igdje u Europi, a time je koncernu CEMP, čiji su vlasnici domaće tvrtke HEP i Dalekovod te austrijske Vebund i Bewag, mimo natječaja zagarantirano mjesto drugog najvećeg proizvođača električne energije u Hrvatskoj.

Prihod od 35 milijuna eura

Jutarnji list u svom istraživanju zaključuje kako će u idealnim uvjetima rada od 3000 sati godišnje, po garantiranoj cijeni otkupa, konzorcij ostvarivati prihod od najmanje 35 milijuna eura godišnje! Država pritom ima obvezu otkupa proizvedene struje nekoliko godina unaprijed.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara