HHO protiv "skidanja" Zlikavaca

VIJEĆE za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) protivi se skidanju satiričkog serijala "Zlikavci" s programa HTV-a na temelju peticije katoličke Udruge Radio Marija, priopćeno je danas iz HHO-a.

Skidanje tog serijala na temelju peticije imalo bi dalekosežne negativne posljedice na funkcioniranje društvenog utjecaja na javnu radio-televiziju, a predstavljalo bi i izravno zadiranje u uređivačku autonomiju HTV-a, kažu u HHO-u.

Ističu kako pritom ne dovode u pitanje pravo Udruge Radio Marija da kritizira televizijski program i traži zaštitu interesa katoličkih vjernika. No, smatraju da se programski pluralizam ne može uspostaviti "licitiranjem patikularnih interesa pojedinih skupina gledatelja", već samo "slobodnom i uravnoteženom kreacijom novinara i drugih televizijskih autora".

U HHO-u podsjećaju da čak ni Programsko vijeće HRT-a nema uređivačke ovlasti, već je pozvano procjenjivati kvalitetu programa i njegovu usklađenost sa Zakonom.

"Vijeće za medije stoga smatra da ni programsko vodstvo HRT-a niti Programsko vijeće HRT-a ne bi smjeli popustiti pritisku Udruge Radio Marija, već bi morali postupiti striktno prema duhu i slovu Zakona o HRT-u i etabliranim standardima slobode informiranja u demokratskim zemljama", stoji u priopćenju HHO-a.

Katolička Udruga Radio Marija u utorak je HRT-u predala peticiju s gotovo 43 tisuće potpisa kojom traže skidanje s programa satiričkog crtanog serijala Zlikavci jer tvrde da on vrijeđa "katoličke vjernike i njihove svetinje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara