HNB O MMF-ovom stand-by aranžmanu za Hrvatsku

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda jučer popodne odobrio je Hrvatskoj 14mjesečni standby aranžman s pravom korištenja 105,9 milijuna specijalnih prava vučenja (oko 146 milijuna američkih dolara), ukoliko bi to bilo potrebno za podršku daljnjim reformama u hrvatskom gospodarskom i financijskom sustavu, potvrđeno je danas iz Hrvatske narodne banke.

No, kako je konstatirano i u priopćenju sa spomenute sjednice, hrvatske vlasti ne namjeravaju povlačiti taj kredit, napominju iz HNB-a.

Za Hrvatsku je ovaj sporazum, ističe se u priopćenju iz hrvatske središnje banke, u prvom redu mjera predostrožnosti i međunarodna potvrda vjerodostojnosti njenih opredjeljenja za daljnju fiskalnu konsolidaciju i strukturne promjene, napose u pogledu stabiliziranja javnog duga, povećane prilagodljivosti tržišta radne snage i novih pomaka u privatizaciji.

Iz HNB-a ujedno najavljuju da će, kao i kod prethodnih sporazuma s ovom međunarodnom financijskom organizacijom, dokumenti vezani za najnoviji stand-by aranžman biti objavljeni i dostupni svim zainteresiranima i na hrvatskom jeziku, čim se dovrši prijevod finalne verzije, na Internet stranici Hrvatske narodne banke www.hnb.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara