HND novinarima i urednicima: Bojkotirajte Bandića

HND novinarima i urednicima: Bojkotirajte Bandića
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

HRVATSKA novinarsko društvo (HND) je zatražilo ispriku od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog seksističkog napada na novinarku N1 Televizije Mateu Dominiković.

HND je uz to učinio nešto što gotovo nikada ne čini - pozvao je novinare i urednike da ubuduće bojkotiraju gradonačelnikove javne nastupe.

Oštro osuđujući posljednji Bandićev seksistički ispad, HND se pridružio zahtjevima kolegica i kolega koji su zatražili gradonačelnikovu ispriku.

U HND-u smatraju da zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 - Stranka rada i solidarnosti takvim omalovažavajućim izjavama nije želio poniziti samo konkretnu kolegicu nego novinare uopće, napominjući da to nije njegov prvi sramotni ispad prema novinarima. HND je pritom izrazio zabrinutost što su Bandićeva meta najčešće novinarke.

To novinarsko udruženje poručilo je kako je pravo svakog novinara i novinarke da postavljaju pitanja i inzistiraju na odgovorima, dok je obaveza dužnosnika na njih odgovoriti.

Bandićev primitivni ispad

Novinarka Matea Dominiković u utorak je na konferenciji za novinare Bandiću postavila niz pitanja o GUP-u, tzv. "Zagrebačkom Manhattanu" i drugim temama, a primitivni Bandić joj je odgovorio ovako: "Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.“

Tu izjavu ranije su oštro osudili Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je rekla da se u tom slučaju radi o obliku spolnog uznemiravanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara