Povjerenstvo traži Bandićevu ispriku zbog seksističke izjave prema novinarki

Povjerenstvo traži Bandićevu ispriku zbog seksističke izjave prema novinarki
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

POVJERENSTVO za ravnopravnost spolova Grada Zagreba održalo je telefonsku sjednicu izglasavši zaključak o seksističkoj izjavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića upućenoj novinarki Matei Dominiković, javlja N1

Podsjetimo, spomenuta je novinarka tijekom konferencije za medije gradonačelniku Milanu Bandiću postavila niz pitanja o GUP-u, memorandumu o razumijevanju vezanom za tzv. zagrebački Manhattan te o diplomatskim odnosima Srbije i Hrvatske.

Na pitanja novinarke N1 televizije Matee Dominiković o aktualnim zagrebačkim temama, gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je uvredljivim i seksističkim riječima: "Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno."

Zaključak Povjerenstva prenosimo u cijelosti:

"Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba oštro osuđuje seksističku izjavu gradonačelnika Milana Bandića upućenu novinarki N1 televizije, Matei Dominiković 27. kolovoza 2019. godine tijekom obilaska obnovljene staze na "Mladosti".

Zaključak usvojen većinom glasova

"Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba traži od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića da uputi isprike novinarki za neprimjereno ponašanje i da ubuduće ne koristi izjave u kojima se omalovažavaju novinarke. 

Njegov ležeran način komuniciranja u javnosti ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo ponašanje prema ženama, novinarkama koje rade svoj novinarski posao, bez obzira što pitanja ponekad mogu biti provokativna.

Ističemo da je seksizam, osobito u javnom prostoru prepreka ostvarivanju pune ravnopravnosti žena i muškaraca kao temeljne sastavnice demokratskog društva za koju se ovo Povjerenstvo posebno zalaže", stoji u zaključku koji je većinom glasova usvojen te će biti poslan zagrebačkom gradonačelniku.

"Zaključak Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba o osudi seksističke izjave gradonačelnika Bandića prema novinarki Matei Dominiković danas ću kao predsjednica Povjerenstva potpisati i tajnica Povjerenstva će ga poslati u Ured gradonačelnika", rekla je za N1 Vesna Nađ, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara