HND: U redovito članstvo samo s fakultetom

Na DANAŠNJOJ izvanrednoj skupštini Hrvatskoga novinarskog društva (HND) velikom većinom glasova odlučeno je da je završen fakultet, to jest visoka stručna sprema, uvjet za redovito članstvo u tom društvu.

Izvanredna skupština HND-a održana je jer su na prijedloge za donošenje novog Statuta i nekoliko popratnih pravilnika na redovitoj skupštini, održanoj krajem prošle godine, podneseni mnogobrojni amandmani.

Glavni razlog zbog kojega se krenulo u izmjenu Statuta HND-a bilo je ukinuće Središnjeg odbora kako bi se smanjio broj upravljačkih tijela u tom društvu.

Prijedlog među članovima HND-a, osobito u ograncima s većim brojem članova, nije dobio potporu jer bi u tom slučaju između dviju skupština o svemu odlučivao samo Izvršni odbor, u kojem je desetero članova izabranih na skupštini i predsjednik HND-a.

Središnji odbor, uz članove Izvršnog odbora, čine predsjednici županijskih vijeća i predsjednici ogranaka s više od 50 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među ostalim, novim se Statutom propisuje da predsjednik i potpredsjednici HND-a mogu tu dužnost obnašati najviše dva mandata uzastopce, ali da i predsjednici redakcijskih ogranka to mogu biti samo dva mandata.

Ograničeni mandat predsjednika Društva već se primjenjivao, a ograničenje za ogranke uvedeno je kako bi se pomladio sastav najviših tijela Društva. Tijekom rasprave o Statutu najčešća je zamjerka bila da su u skupštini uvijek isti ljudi. Naime, predsjednici ogranaka su po dužnosti članovi skupštine, a neki su tu dužnost obnašali desetke godina, što više neće moći.

Večeras će se na prigodnoj svečanosti u Novinarskom domu dodijeliti tradicionalne nagrade i priznanja HND-a.

Nagrada za životno djelo "Otokar Keršovani" bit će uručena televizijskom snimatelju i reporteru Mihailu Otrovidovu.

Dodijelit će se i nagrade "Marija Jurić Zagorka" za najbolje novinarske radove prošle godine u pisanim medijima, na radiju i televiziji, zatim nagrada za novinarski izraz "Veselko Tenžera", nagrada za najbolju fotografiju "Nikša Antonini", priznanja za rad u HND-u "Milan Grlović" te nagrada za novinara godine za koju su kandidirani Inoslav Bešker i Boris Dežulović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara