Hollande Amerikancima: Sporazum o klimi će biti obvezujući ili ga neće biti

Hollande Amerikancima: Sporazum o klimi  će biti obvezujući ili ga neće biti

Foto: Hina

SPORAZUM sudionika konferencije o klimi u Parizu (COP21) bit će "pravno obvezujući ili ga neće biti", izjavio je u četvrtak na Malti francuski predsjednik Francois Hollande.

Nešto ranije francuski šef diplomacije Laurent Fabius izrazio je žaljenje zbog formulacije svog američkog kolege Johna Kerryja za koju je rekao "da je mogla biti i nešto sretnija", jer je Kerry u četvrtak rekao da COP21 neće biti pravno obvezujuć kakav je bio sporazum iz Kyota.

Kerry se u intervjuu za Financial Times time prisjetio sporazuma iz Kyota iz 1997. kojim su se sve zemlje potpisnice obvezale ograničiti emisije plinova s učinkom staklenika.

Kerryjevo stajalište znači "da nije moguće provjeriti ili nadzirati preuzete obveze", rekao je Hollande.
Dodao je da razumije poziciju Bijele kuće koja ima problema s Kongresom misleći pritom da bi američki zastupnici mogli glasovati protiv obvezujućih kvota smanjenja stakleničkih plinova.

>"Ekološko vijeće sigurnosti": Hollande traži nadnacionalni nadzor borbe protiv klimatskih promjena

Konferencija o klimi od 30. studenoga do 11. prosinca u Parizu okupit će stotinajk šefova država i vlada koji bi trebali dogovoriti sporazum o smanjenju emisija stakleničkih plinova odgovornih za globlano zagrijavanje i katastrofalne posljedice poput otapanja ledenjaka i porasta razine mora.

Francuska SAD-u: Razgovori o klimi nisu tek topli zrak

Bilo koji dogovor koji se postigne na klimatskom summitu u Parizu idućeg mjeseca bit će pravno obvezujući i imat će konkretne posljedice, izjavili su u četvrtak francuski predsjednik i ministar vanjskih poslova odgovarajući SAD-u koji je doveo u pitanje pravni karakter sporazuma.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je za Financial Times od srijede da konferencija UN-a o klimatskim promjenama u Parizu neće iznjedriti pravno obvezujući sporazum koji bi zemlje natjerao da smanje emisije stakleničkih plinova.

"To neće biti takav sporazum...Neće biti ciljeva smanjivanja koji su pravno obvezujući, kao što je bio slučaj s Kyotom", rekao je Kerry govoreći o Protokolu iz Kyota iz 1997. kojim su se zemlje potpisnice obvezale smanjiti svoje emisije stakleničkih plinova.

Kerryeva izjava izazvala je oštar komentar francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji je na Malti na summitu EU-Afrika o migrantskoj krizi.

"Ako sporazim nije pravno obvezujući, neće ga ni biti, jer bi bilo nemoguće verificirati ili kontrolirati ono što je učinjeno", rekao je Hollande.

Kerryev kolega, ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da, za razliku od prethodnih pregovora, sastanak u Parizu nije samo "topao zrak" i da je Kerry vjerojatno "zbunjen".

"Očita je činjenica da bi određeni dogovori trebali imati praktične posljedice, stoga ne treba unositi zbrku što je vjerojatno učinio gospodin Kerry", rekao je Fabius.

Pravni karakter globalnog klimatskog sporazuma jedno je od pitanja koje treba riješiti na sastanku čelnika gotovo 200 zemalja od 30. studenog do 11. prosinca u Parizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara