HRT ne želi emitirati spot HSP-a snimljen vlastitim kamerama

JAVNA televizijska kuća HRT definitivno je odlučila ne prikazati spot HSP-a s govorom Ive Sanadera na splitskoj rivi, bez obzira na odluku Etičkog povjerenstva DIP-a. Da bi ironija bila veća, kadrovi, osim onoga s uhićenjem generala Ante Gotovine, snimljeni su HTV-ovim kamerama.

U redu, jasno je da se radi o negativnoj kampanji, no zar to nisu i plakati kojima je HDZ oblijepio zemlju, a u kojima tvrdi da će SDP legalizirati drogu?

"Nitko nigdje ne spominje SDP na plakatu", kaže glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček. Istina, ne pišu ta tri slova, znači li to da se ne odnosi na njih? "Na čovjeku je da prosudi sam", kaže Maček. E da, to je razlika između HSP-ove i HDZ-ove prljave kampanje. HDZ je mudriji i čita zakon, koji je ovaj put na strani HRT-ove cenzure, čiji je predsjednik Etičkog povjerenstva priznao da se "kao budala drži zakona".

"K'o budale"

"U Programskim pravilima HRT-a jasno stoji da sadržaj spota mora biti usko vezan uz stranački program, a to sa spotom HSP-a nije slučaj. Nema ni riječi o programu pravaša, nego se samo govori o izbornim suparnicima", kaže taj predsjednik, ujedno i prvi čovjek Hrvatskog novinarskog društva, Dragutin Lučić Luce.

Funkcija tijela kojim predsjedava je savjetodavna, dok je Etičko povjerenstvo DIP-a ono koji može dati zeleno ili crveno svjetlo, a o tome bi se trebalo razgovarati u subotu, ukoliko se nađe na dnevnom redu sjednice.

"Etičko povjerenstvo DIP-a se bavi svojim problemima, mi se bavimo svojim, i k'o budale poštujemo ono što je zapisano", kaže Luce. Upitali smo Peru Kovačevića iz HSP-a što misli o odbijanju HRT-a prije odluke EP DIP-a.

"To je stvarno smiješno, pa taj je spot snimljen njihovim kamerama, kadrovi su već emitirani na njihovim ekranima po nekoliko puta", kaže Kovačević. Lučić na to kaže da je možda Peri Kovačeviću smiješno, ali da nije u skladu s pravilima HRT-a. Svoje osobno mišljenje će reći nakon izbora, kaže.

"Kadrovi su izvučeni iz konteksta", kaže Maček, a na pitanje na koji način, odgovara samo protupitanjem "Jeste li gledali spot?".

Video, objavljen i na internet stranici HSP-a, kronološki prikazuje: predizborno obećanje Sanadera da neće izručiti generale, izjavu Vladimira Šeksa nakon dolaska na vlast o tome da Gotovinu treba "locirati, transferirati, uhititi", i nakon toga prikaz uhićenja. Iz kojeg je to konteksta izvučeno? "Vi kažete da nije izvučeno iz konteksta", zaključuje Maček. Na današnjoj je konferenciji za novinare redatelj ovog spota kazao kako je on napravljen iz materijala koji nikad nije bio zabranjen. "Ljudi koji su to govorili na splitskoj Rivi danas se stide toga, no stid je nečija privatna stvar", rekao je Jakov Sedlar.

Etika na hrvatski način

"Taj spot se ne može emitirati i mi smo dali prigovor Etičkom povjerenstvu DIP-a zbog vrlo jasnih zakonskih odredbi i činjenice da su na neprimjeren način prikazani kadrovi dužnosnika rivalske stranke", kaže Ratko Maček.

"Mi mislimo da je neetično govoriti da je otvoreno 129 tisuća radnih mjesta, kada to ne potvrđuju brojke Zavoda za mirovinsko osiguranje. Pozabavili smo se tom matematikom, i nažalost, prema službenim informacijama HZMO-a ih je samo 15 tisuća. HDZ je izgleda brojao i osobe koje su otišle u mirovinu, pa se netko zaposlio umjesto njih, a brojao je i one koji su imali raskid radnog odnosa, pa su se ponovno zaposlile kao dvije osobe", kaže Pero Kovačević, koji kaže da je ovo "etika na hrvatski način", baš kao i što je privatizacija bila.

Objavit će ga Nova TV?

Upitali smo Dijanu Tušek iz Odnosa s javnošću Nove TV hoće li oni također odbaciti HSP-ov spot kao neetičan.

"Nismo još dobili ponudu za emitiranje, no kada stigne razmotrit će ju naša pravna služba. Inače, ove stvari ne idu po automatizmu na njih, ali pošto već i EP DIP-a raspravlja o tome, pravna će služba odlučiti je li to u skladu sa svim zakonima i može li se emitirati", kaže Tušek. Međutim, neslužbeno doznajemo da su pravnici Nove TV nakon podizanja buke oko ovog spota, razmotrili zakonitost istoga, i da bi sva kršenja zakona mogla pasti jedino HSP-u na leđa. "Emitirat ćemo spot", zaključuje naš izvor s te komercijalne televizije.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara