HRT objavio anketu o izborima za predsjednika: Škoro je na trećem mjestu

HRT objavio anketu o izborima za predsjednika: Škoro je na trećem mjestu
Foto: HRT

HRT u redovitom mjesečnom istraživanju HRejting donosi rang-listu potencijalnih predsjedničkih kandidata.

Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja. Riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Da je prekjučer bio prvi krug predsjedničkih izbora, za koga bi glasovali hrvatski birači i ima li promjena u odnosu na prošli mjesec?

I ovaj mjesec HDZ-ova potencijalna kandidatkinja u 1. krugu - prva, bivši šef SDP-a - drugi. Iako je pala u odnosu na travanj za gotovo 1%, Kolinda Grabar-Kitarović (34,7%) i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5%). 

"Fenomen Milanović" ogleda se u tome da čovjek, istina neznatno, ali ipak raste, a nitko ga ne vidi ni čuje.

Prvi put u anketi i već treći i već preko 9% (9,4%) potpore birača - Miroslav Škoro. Istisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec - gotovo 3% (-2,8%). 

Najviše je, pak, narastao (+0,8%), četvrtoplasirani čelnik Živog zida (6%) Ivan Vilibor Sinčić. 

Ispitana su ovaj mjesec još tri nova imena koja se "vrte" u kontekstu predsjedničkih kandidata. 

No ni konzervativku Ružu Tomašić, ni lijevo-liberalne šefove Glasa Anku Mrak-Taritaš i HSS-a Krešu Beljaka, birači zasad ne doživljavaju u toj ulozi. 

Svi ostali koje je netko nekad negdje spomenuo kao potencijalnog šefa države dijele manje od 4% (3,7%) glasova. Broj neodlučnih birača u prvom krugu nešto je porastao i sad prelazi 9% (9,2%).

Čije glasove dobiva Miroslav Škoro?

Iako je bio saborski zastupnik centru usmjerenog HDZ-a, biračima je, pokazuje HRejting, upečatljivija Škorina kumska veza s glazbenom ikonom desnice - Markom Perkovićem Thompsonom. 

Miroslav Škoro bi mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek 7% HDZ-ovih.

Kako aktualna predsjednica i Zoran Milanović prolaze u drugom krugu izbora?

Da su prekjučer održani izbori, Kolinda Grabar-Kitarović sad bi se pripremala za svoju drugu inauguraciju. 

Za razliku od prvog kruga gdje je pala, u drugom - raste i osvaja 53,9%. To je gotovo 15% (14,7%) više od njezina glavnog rivala. Zoran Milanović (39,2%), kojem potpora između dvaju izbornih krugova pada za više od 1%, čak i kad bi dobio nemoguće - sve neodlučne birače (6,9%), ne bi bio nikakva ugroza Kolindi Grabar-Kitarović. 

Ali predsjednička utrka sigurno bi bila neizvjesnija kad ne bi bilo više od 9% (9,2%) SDP-ovih birača koji, prema HRejtingu, u 2. krugu zaokružuju kandidatkinju HDZ-a. Nasuprot tomu, Zoranu Milanoviću ide trostruko manje HDZ-ovih glasova (3,3%).

Uz dosljedne birače HDZ-a, Kolinda Grabar-Kitarović preuzima i birače desno-konzervativno percipiranih stranaka. Onima sa suprotne - lijevoliberalne strane, logičan je izbor u 2. krugu bivši šef SDP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara