HRT vratio šefa HND-a na posao pa ga odmah suspendirao

HRT vratio šefa HND-a na posao pa ga odmah suspendirao
Screenshot: YouTube

HRVOJE ZOVKO, dugogodišnji novinar HRT-a i prvi čovjek Hrvatskog novinarskog društva, dobio je u rujnu ove godine otkaz nakon što je vrh te televizije pokrenuo proceduru za izvanredni otkaz. No sada, dva mjeseca kasnije, HRT je donio odluku da ga se vraća na posao. U istoj odluci su ga i suspendirali do okončanja pravosudnog procesa. Prema toj odluci Zovko ne mora dolaziti na posao, a dobivat će pola plaće. No, krenimo redom.

Nakon ostavke i svađe izvanredni otkaz

Krajem rujna ove godine Zovku je uručen izvanredni otkaz zbog "teških povreda obveza iz radnog odnosa te uvreda i prijetnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a (IMS) Katarini Periši Čakarun". Iako se HRT ne očituje o svojim zaposlenicima, u slučaju Zovka napravili su iznimku te su se, povodom tog slučaja, oglasili priopćenjem.

"Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika. Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka", stajalo je u tom vrlo bizarnom priopćenju koje je odaslano redakcijama u vrijeme dok je u prostorijama HND-a trajala konferencija za novinare upravo s tom temom. Priopćenje je bilo bizarno jer se HRT pozvao na "Istanbulsku konvenciju".

Kako smo pisali već prije, povod za otkaz bila je Zovkova ostavka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4. Zovko je podnio ostavku u pisanom obliku žaleći se kako ne može sam birati sugovornike na programu u kojem radi. Žalio se na tehničke poteškoće, ali i kadrove, što je dovodilo do toga da HTV nije bio u stanju adekvatno obraditi pojedine teme.

Radničko vijeće HRT-a bilo protiv otkaza

Nakon što je Periša Čakarun, kao direktno nadređena Zovku, primila mail o ostavci i razlozima ostavke, pozvala je Zovka, a svjedoci pričaju kako su se između njih mogli čuti vrlo povišeni tonovi. Dan nakon rasprave pokrenut je postupak izvanrednog otkaza.

Radničko vijeće HRT-a bilo je protiv otkaza, a Zovko je nakon otkaza zatražio zaštitu suda. Sada je HRT, kako smo napisali u uvodu, donio odluku da se Zovka do okončanja tog postupka vrati na posao.

"Zovko se vraća na rad na mjesto urednik - koordinator i isti se zadržava na radu do okončanja sudskog spora", stoji u odluci HRT-a. Odmah istog dana Zovko se odlukom HRT-a "privremeno udaljuje s posla", a sve do okončanja radnog spora uz obvezu "isplate mjesečne naknade u visini polovice prosječne plaće isplaćene Zovku u prethodna tri mjeseca".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara