HRT kaže da je šef HND-a dobio otkaz jer je vrijeđao ženu i prekršio Istanbulsku

HRT kaže da je šef HND-a dobio otkaz jer je vrijeđao ženu i prekršio Istanbulsku
Screenshot: YouTube

"ISTANBULSKA konvencija nasiljem nad ženama smatra sva djela rodno utemeljenog nasilja. Nažalost, ponašanje navedenog zaposlenika potpada pod spomenutu definiciju. Riječ je o svjesnom i namjernom aktu koji je išao protiv psihološkog i fizičkog integriteta druge osobe", stoji u priopćenju HRT-a u kojem se naglašava da je Hrvatska radiotelevizija danas donijela odluku o prekidu radnog odnosa s Hrvojem Zovkom, šefom HND-a i dojučerašnjim urednikom na javnoj televiziji.

>> Otkaz koji je razotkrio uređivačku politiku HRT-a: HDZ im nije tema

>> Međunarodne organizacije osudile HRT-ov otkaz Zovku

>> Novinari traže povlačenje otkaza Hrvoju Zovku

Razlog za izvanredni prekid radnog odnosa je teška povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom, napominju u svom priopćenju iz HRT-a dodajući da se ispad dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena.  

"Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika. Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka", stoji u priopćenju.

HRT je, naglasimo, priopćenje o otkazu pustio u vrijeme dok je u HND-u trajala tiskovna konferencija na tu temu. Kako doznajemo, Zovko je o otkazu i obrazloženju saznao od kolega koji su mu pročitali priopćenje HRT-a. Posebno je bizarno što se u HRT u obrazloženju otkaza poziva na Istanbulsku konvenciju.

"Na HRT-u ne može biti mjesta bilo kakvom nasilju, bez obzira o kome je riječ. HRT ističe, zbog nekih medijskih napisa koji insinuiraju da je postupak protiv bivšeg zaposlenika iniciran njegovom navodnom ostavkom i upozoravanjem na cenzuru u programima HRT-a, kako se ni u kojem slučaju na HRT-u ne provodi nikakva cenzura niti je u ovom slučaju bilo o tome riječi", navodi se na kraju priopćenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara