HRT zvao Bandićevog čovjeka u emisiju o Bandiću, predstavili ga kao neovisnog

HRT zvao Bandićevog čovjeka u emisiju o Bandiću, predstavili ga kao neovisnog
Foto: Screenshot HRT

HTV je sinoćnje Otvoreno posvetio temi “Treba li Bandić dobiti počasni doktorat?”, o kojoj su pod voditeljskom palicom Damira Smrtića raspravljali Slobodan Prosperov Novak, Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Stjepan Perko - organizator prosvjeda "STOP Nasilju nad Sveučilištem!" te član Izvršnog odbora HHO-a Igor Peternel. 

Smrtić je u uvodu emisije rekao da se mnogi koje je zvao nisu htjeli pojaviti u studiju, između ostaloga ni predstavnici Bandićeve Stranke rada i solidarnosti, te da su četvorica gostiju hrabri jer su odlučili doći u Otvoreno.

Smrtić zatajio vezu Prosperova Novaka s Bandićem

No poprilično je upitna Smrtićeva tvrdnja da u studiju nije bilo nikoga iz Bandićeve stranke, s obzirom na to da je jedan od gostiju bio Prosperov Novak, koji je na prošlim lokalnim izborima u Zagrebu bio na 31. mjestu Bandićeve liste, a prethodno je zajedno sa spisateljicom Milanom Vuković-Runjić predstavljen i kao intelektualno pojačanje u redovima Bandićeve stranke.

Smrtić ne samo da je prešutio te poznate veze Bandića i Prosperova Novaka, nego ga je predstavio kao neovisnog intelektualca koji, posve slučajno, podržava ideju da se kompromitiranom zagrebačkog gradonačelniku dodijeli počasni doktorat na zagrebačkom sveučilištu.

Otvoreno pismo protiv počasnog doktorata Bandiću

“Ovo je bio način na koji ćemo ukazati članovima i članicama Senata da se ne slažemo s ovim procesom te eventualnom pozitivnom odlukom. Gradonačelnik Bandić ne zadovoljava kriterija za dobitak počasnog doktorata od strane Sveučilišta”, rekao je na početku emisije Kosta Bovan, govoreći o razlozima za otvoreno pismo protiv doktorata Bandiću, koje je potpisalo više od tisuću profesora, alumnija i studenata zagrebačkog sveučilišta.

“To i jest nagrada. Mora se objasniti hrvatskoj javnosti, stvara se metež. Gura se laž gdje ispada da je počasni doktorat uvijek vezan uz nekakvog nobelovca ili profesora. Doktorate su dobivali razni ljudi, primjerice i Stepinčev krvnik Jakov Blažević. Taj popis je odraz hrvatske povijesti. Kada je kardinal Bozanić dobio doktorat, nastala je 'panika' tako da je gospodin Dežulović rekao da je zagrebačko sveučilište 'bezidejno, beskarakterno itd'", povišenim tonom je objašnjavao profesor Prosperov Novak, dodajući da Bandić "naravno treba dobiti doktorat". 

Stjepan Perko, organizator prosvjeda, inače i član predsjedništva stranke Start, ističe da se radi o "bizarnom momentu" jer se raspravlja o počasnom doktoratu Milanu Bandiću. Znakovito je da je Smrtić istaknuo da je Perko član predsjedništva stranke Start, dok je prešutio da je Prosperov Novak bio na Bandićevoj listi za lokalne izbore

“Bandić 'farba svoju fasadu'. Dovoljno je ukucati u tražilicu i njegovo ime te će se naći milijun i jedna afera koja se veže uz tog čovjeka. To je osoba koja bi primanjem počasnog doktorata trebala prenositi 'svjetlo Sveučilišta', a Milan Bandić u svojem političkom radu ima jako puno mraka. Boras upravlja Sveučilištem kao što Bandić upravlja gradom. Medijsko izvlačenje da treba prepustiti Sveučilištu da radi svoj posao je čista laž. Vrijeme je da hrvatska javnost otvori pitanje zašto Sveučilište nije neovisno. Zato što rektor Boras s uskim krugom ljudi upravlja Sveučilištem”, rekao je Perko.

Kriteriji za dobivanje počasnog doktorata

Igor Peternel, član Izvršnog odbora HHO-a, kaže da se radi o političkom prosvjedu, s čim se Perko ne slaže, objašnjavajući to činjenicom da se on kao član predsjedništva Starta politički angažirao. 

“Problem ovog Sveučilišta jest što je ono u krizi. Puno je problema, može se napraviti cijela emisija o toj temi. Imate razjedinjenost, glomaznost, statut je isto problem. No nitko od kolega ne može reći da se statut negdje krši." 

Postoje određeni kriteriji koje bi osoba koja dobiva počasni doktorat morala ispunjavati, istaknuo je Bovan.

“Doprinos napretku Sveučilišta, znanosti, kulture, a jedan od kriterija je ugled i čast u društvu. Ako on dobiva doktorat zbog Muzičke akademije, činjenica jest da su svi porezni obveznici izgradili tu zgradu, a ne Milan Bandić. Trebali bi doktorat dobiti svi oni koji ga nemaju, ili mogu dobiti čak i oni koji imaju već jedan", dodao je Kosta Bovan. 

Slobodan Prosperov Novak žestoko se obrušio na Perka, rekavši da "poziva ljude na ulicu kako bi mijenjali odluke Senata Sveučilišta na kojem radite doktorat. 

Prosperov Novak: Dati Bandiću počasni doktorat je "akt sreće, akt zadovoljstva"

“Ako idete protiv ovoga Sveučilišta, onda vas i molim da na njemu ne doktorirate”, ispalio je Prosperov Novak, koji je izjavio i da je dodjela doktorata Bandiću “akt sreće, akt zadovoljstva”. 

Prosperov Novak i Perko su se nastavili žestoko raspravljati, pri čemu je Prosperov Novak Perku zamjerio što je član Starta, pritom se očito praveći da on nije u Bandićevoj stranci i da mu nije bio na izbornoj listi. 

Peternelu je pak problematična i činjenica da bi počasni doktorat mogao dobiti aktivni političar, što bi po njemu mogao biti i sukob interesa. Spomenuo je i slučaj Kolinde Grabar-Kitarović koja je dobila počasne doktorate u Rusiji te Mađarskoj.

Osim sustavnog prešućivanja veza između Prosperova Novaka i Bandića, Smrtić je svoju nedoraslost da vodi udarni politički talk show javne televizije demonstrirao i kada je umjesto o Margaret Thatcher počeo govoriti o "Margariti Thatcher". Prilična je blamaža kada jedan vodeći novinar HTV-a ne zna kako se zove jedna od najpoznatijih svjetskih političarki 20. stoljeća.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara