HRT-ovci sastanče ne bi li se spasili daljnje blamaže

HRT-ovci sastanče ne bi li se spasili daljnje blamaže

NA HRT-u kao da nisu bili svjesni skandala kojeg će izazvati traljavo obavljen posao vezano za izgubljenu utrku za dobivanje prava prijenosa Svjetskog rukometnog prvenstva. Sad se, kako se priča, stvar nastoji spasiti, a za to postoji nekoliko mogućih scenarija.

Na Prisavlju su se danas tijekom poslijepodnevnih sati navodno sastali predstavnici HRT-a, Rukometnog saveza Hrvatske i Međunarodne rukomentne federacije. Mobitel HTV-ova glasnogovornika Janoša Roemera večeras je zvonio bez odgovora. Na listi odgovornih za ovaj propust prvi je Robert Šveb, koji zasad nije izlazio ni sa kakvim komentarima vezano za slučaj.

HTV izgubio pravo rukometnog prvenstva jer se Šveb igrao inženjera?

Nagađanja zašto i kako je došlo do propusta, mnogo je. Jedna od najnovijih priča kaže kako je Šveb, dok je Vanja Sutlić jedrio okolicom Hvara, samoinicijativno odlučio da se HTV ne može nositi sa zahtjevima koje je postavila agencija Sportfive. Naime, jedan od standarda za prijenos događaja kao što je Svjetsko rukometno prvenstvo danas je u Europi i HD tehnologija, za koju je Šveb kao inženjer navodno zaključio da ju HTV nema čime platiti. No, ni ta priča prema nekima ne drži vodu - jer ni RTL nema odgovarajuću tehnologiju.

Navodno da RTL potrebnu opremu planira dovući iz inozemstva, i to na mjesec dana - koliko im bude potrebna.

RTL za prijenos ponudio pet puta više od HTV-a?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je u tome što je Šveb, kako smatraju neki, cijeloj stvari pristupio kao inženjer, a ne kao političar. Jer u borbi za dobivanje prava prijenosa oko određenih športskih događaja praksa je pokazala da najmanju ulogu igraju kojekakve prijave na natječaj. Sve se, naime, svodi na dobro obavljene pregovore i to "što je tko ponudio". RTL je, kako doznajemo, agenciji Sportfive navodno ponudio pet puta više od HTV-a za prijenos. Da je Švebu palo na pamet da tehniku za HD tehnologiju na neko vrijeme posudi, ne bi bilo problema, pogotovo jer je HTV u cijeloj stvari, kao iskusniji, imao debelu prednost.

Nakon što je RTL slavodobitno objavio kako je dobio pravo prijenosa, s HTV-a su nekoliko puta ponovili kako "za njih slučaj još uvijek nije završen". Jedan od mogućih scenarija je da od RTL-a otkupe pravo prijenosa. No, RTL tu ne može opet učiniti ništa na svoju ruku, jer točki na "i" mora staviti agencija Sportfive, koja joj je ta prava i prodala.

I iz Rukometnog saveza se nadaju da odluka o pravu prijenosa nije konačna

Ovim su sramotnim propustom HRT-a razočarani i iz Hrvatskog rukometnog saveza. Ipak, i oni se nadaju da cijela priča nije gotova. Potpredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac kaže kako netko mora snositi odgovornost za ovu "najveću sramotu u povijesti HRT-a" te da se "točno po hijerarhiji zna tko bi to trebao biti".

Predsjednik saveza, Željko Kavran, izrazio je žaljenje zbog cijelog slučaja "jer HTV kontinuirano i kvalitetno prati rukomet". Loše će biti, kako je kazao u jednom od ranijih razgovora za Index, "ako RTL uđe u ovaj posao, odradi ga i dalje zaboravi na rukomet". Kavran misli kako odluka da RTL prenosi prvenstvo nije konačna i da se tu još može razgovarati.

Branka Suvajac
Foto: index; AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara