Hrvati žive gore i teže nego li godinu ranije - što će učiniti Sanader?

"NAJNOVIJE poskupljenje goriva, kao i trend njegovih daljnjih poskupljenja te najave poskupljenja struje svakako ne idu u prilog smirivanju stanja. Za očekivati je da se i 'lovci u mutnom' uskoro uključe sa svojim poskupljenjima", stoji u otvorenom pismu premijeru Ivi Sanaderu kojeg potpisuje predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, a u kojemu se postavlja pitanje zašto Vlada RH nije sazvala sastanak Povjerenstva za praćenje cijena.

Kako upozorava Sever, prije dva tjedna sindikati su pozvali Sanadera da hitno sazove sastanak Povjerenstava za praćenje cijene, i to nakon poskupljenja goriva i najave poskupljenja kruha, međutim na njihov zahtjev nije im ništa odgovoreno. Situacija se u petnaest dana nije promijenila prema boljem, rezimira Sever, već je puno gora. 

"Bacanje pogleda preko ograde u zemlje EU i tvrdnje kako i tamo isti problemi muče građane nisu nam neka utjeha, a i samo su djelomično točne. Jest da ih muče isti problemi - poskupljenje goriva i hrane, ali ih lakše podnose s kupovnom moći svojih primanja. Naime, kupovna moć građana većine zemalja EU daleko je veća nego ona hrvatskih građana", stoji u otvorenom pismu, kao i podatak kako su posljednji rezultati Centra za istraživanje tržišta (Gfk) analize o kupovnoj moći pokazali kako Hrvati žive gore i teže nego li godinu ranije. Prema tim rezultatima Hrvati su pali "s lošeg" 27. mjesta na još "lošije" 29. mjesto u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravi val poskupljenja i slabljenja kupovne moći tek će nas udariti u ovoj godini. Iako se Hrvatska može podičiti svojim rekorderom u ronjenju na dah, većini građana sve češće i sve više nedostaje zraka za izdržati ova potonuća. Doista je nužno hitno sazvati sjednicu Povjerenstva za praćenje cijena, kao i povjerenstava za energetiku i hranu kako većinu građana te iste cijene ne bi udavile prije nego li se bilo kakve ozbiljnije mjere i pokušaju donijeti", stoji na kraju otvorenog pisma Nezavisnih hrvatskih sindikata. 

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara