Hrvatska postaje regionalni centar WHO-a za AIDS i HIV

HRVATSKA od jeseni postaje regionalni centar za srednju i istočnu Europu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za AIDS i HIV, potvrđeno je iz hrvatskih medicinskih krugova.

Redovitu edukaciju u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Zagrebu ubuduće će tako redovito prolaziti stručnjaci iz 28 zemalja koji se bave borbom protiv AIDS-a.

Namjera je projekta WHO-a da se u zemljama srednje i istočne Europe unaprijede sustavi prevencije i praćenja epidemije AIDS-a. Organizacija, naime, procjenjuje da više od trećine oboljelih od AIDS-a u tim zemljama ostane neregistrirano zbog slabog djelovanja sustava praćenja i nadzora epidemije.

Jedan je od glavnih ciljeva projekta poboljšanje informiranja javnosti o načinima prenošenja AIDS-a. Kod građana je vidljivo pomanjkanje znanja, pa je osobama koje boluju od AIDS-a ili su zaražene virusom HIV-a često onemogućen normalan život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je u svjetskim razmjerima zemlja s niskim pobolom od AIDS-a jer na milijun stanovnika dolazi pet oboljelih. Od 1985. do danas registrirano je 386 HIV pozitivnih osoba, a među njima je bilo 200 oboljelih od kojih je umrlo njih 106.

Ostale zemlje srednje i istočne Europe imaju također nisku prevelaciju AIDS-a, izuzevši zemlje bivšeg SSSR-a gdje epidemija raste najbrže. U zemljama srednje Europe (Albanija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Madžarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Turska i SiCG) prošle su godine registrirane ukupno 19.272 zaražene osobe.

Situacija je puno gora u istočnoj Europi (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Estonija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Latvija, Litva, Moldova, Rusija, Tadžikistan, Ukrajina i Uzbekistan) gdje su krajem 2002. bile registrirane 300.184 HIV pozitivne osobe. Broj novooboljelih lani je porastao za 137 posto.

Kvalitetno praćenje epidemije AIDS-a trebalo bi biti sastavni dio nadzora i praćenja rizičnih ponašanja, posebno kod grupa koje su pod povećanim rizikom (homoseksualci, narkomani, migranti, osobe koje se bave prostitucijom).

U tom smislu najrazvijeniji sustav praćenja AIDS-a danas ima Velika Britanija, posebno jer obuhvaća anonimno testiranje i vrlo kvalitetno praćenje spolno prenosivih bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara