Zagreb: Predstavljena knjiga o AIDS-u za učenike

U ZAGREBAČKOM Gradskom poglavarstvu danas je predstavljen pedagoški priručnik "AIDS kopnica" namijenjen edukaciji učenika osmih razreda osnovnih škola radi unapređenja njihova zdravlja i prevencije te bolesti kod mladih.

Knjiga će tijekom ovoga mjeseca biti podijeljena učenicima osmih razreda u svim zagrebačkim osnovnim školama, a u listopadu će početi i edukacija koja će trajati cijelo prvo polugodište.

Vodit će je 24 tima školske medicine koji djeluju u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo, rečeno je na predstavljanju.

Priručnik je tiskan u 10.000 primjeraka, a njegovo izdavanje stajalo je 400.000 kuna što je manje od troškova liječenja jednoga oboljelog od AIDS-a, rekla je zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U knjizi, koja je prilagođena jeziku mladih, govori se o povijesti AIDS-a (kopnice), načinima i rizicima koji mogu dovesti do zaraze virusom HIV-a te pravima zaraženih osoba. Tekst je vrlo efektno popraćen crtežima Stjepana Bartolića.

Predstavljanju je bio nazočan i potpredsjednik Vlade Ante Simonić koji je podsjetio da Hrvatska od 1993. ima nacionalni program zaštite od AIDS-a, a od 2002. djeluje i Nacionalno povjerenstvo za suzbijanje AIDS-a.

U Hrvatskoj je od 1986. do danas registrirano 200 osoba oboljelih od AIDS-a, od kojih je 111 umrlo. Istodobno je bilo 186 zaraženih virusom, ali bez znakova bolesti.

Simonić se osvrnuo i na slučaj zaražene djevojčice Ele, koja ponovno ima problema sa polaskom u školu, ovoga puta u Kutini.

Simonić je rekao kako se ljudi u Kutini susreću s nečim novim o čemu ne znaju dovoljno, no ovoga puta, za razliku od Kaštela, stručnjaci su bolje pripremljeni pa će problem biti lakše riješiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara