"Hrvatska treba ustrajati na suverenim pravima koja joj pripadaju"

PREDSJEDNIK države, Vlada i Hrvatski sabor, trebali bi pokazati kako je dugoročna zaštita resursa i morskog okoliša Republike Hrvatske "značajnija od vremenske razlike od nekoliko mjeseci u okončanju pregovora s EU" te da je pitanje ZERP-a od nacionalnog interesa, stoji u apelu Hrvatskog društva za pomorsko pravo tim institucijama.

"Pregovori koji se vode bez uvažavanja interesa zemlje kandidata ne mogu se smatrati uspješnima", naglašeno je u apelu HDPP-a.

U svijetu ne postoji primjer, tvrdi HDPP, kojim je neka država proglasila gospodarski pojas pa zatim, protivno volji većine državljana, četiri puta suspendirala njegovu primjenu.

"To je zamka u koju hrvatska politika nikako ne bi smjela upasti"

"To je zamka u koju hrvatska politika nikako ne bi smjela upasti, već treba ustrajati na suverenim pravima koja Hrvatska ima na temelju Konvencije UN-a o pravu mora", stoji u apelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neshvatljivo je i nedopustivo uvjetovati nastavak pregovora o pristupanju Hrvatske EU odustajanjem od primjene ZERP-a. Takav zahtjev nije utemeljen na međunarodnom pravu i stavlja Hrvatsku u neravnopravan položaj, čime dužnosnici Komisije krše dva načela na kojima je ta integracija sazdana - vladavinu prava i ravnopravnost članica", nadalje se navodi u apelu.

HDPP predlaže da se proglasi i gospodarski pojas, iznosi stajališta glede ekološke zaštite Jadrana, provedbenih propisa, ustrojstva državne uprave te razgraničenja morskih prostora sa susjednim državama, predlaže i osnivanje Ministarstva mora, pomorstva i ribarstva vezano za Jadran.

Predsjednik HDPP-a dr. Petar Kragić u popratnom dopisu izražava nadu, kako će ovaj apel pomoći u donošenju pravilne odluke na sjednici Hrvatskog sabora.

B.V.
Foto. Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara