Hrvatska u jeku najvećih požara u Makedoniju šalje jedan kanader

HRVATSKI premijer Sanader pozitivno je odgovorio na zamolbu makedonskog kolege Nikole Gruevskog koji je hrvatskoj Vladi uputio zamolbu za pomoć u gašenju požara u Makedoniji.

Požare koji ugrožavaju makedonske gradove će gasiti jedan zrakoplov kanader hrvatskih zračnih snaga koji ću put Skopja odletjeti s dvije posade i četiri zrakoplovna tehničara.

Odluka o slanju jednog kanadera donesena je nakon konzultacije Vladinog kabineta s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Mladenom Jurinom. Odluka je donesena na telefonskoj sjednici, doznaje se iz Banskih dvora.

Sa zahtjevom Makedonije je upoznat i predsjednik Mesić koji je prihvatio Vladin prijedlog o slanju jednog kanadera u tu zemlju, te je odobrio slanje pripadnika hrvatskih oružanih snaga u humanitarnu misiju u Makedoniji

Odluka o slanju jednog protupožarnog aviona u Makedoniju donesena je u jeku najvećih požara koji haraju hrvatskom obalom Jadrana.

Raste potreba za protupožarnim avionima

Samo jučer vatrogasne postrojbe bile su angažirane na desetak većih požarišta, a danas od ranog jutra vatrogasci su uz nadljudske napore i angažman svih četiriju kanadera, s koliko ih Hrvatska trenutno raspolaže, uspjeli lokalizirati požar kod Primoštena koji je prijetio uništenju mjesta Jelinjak.

Hoće li se odlazak kanadera odraziti na učinkovitost hrvatskih vatrogasnih postrojbi tek će vrijeme pokazati. Slanje kanadera u pomoć Makedoniji nedvojbeno je pozitivno, međutim trend sve toplijih ljetnih mjeseci kao i činjenica da susjedne zemlje ne raspolažu kanaderima, pred Hrvatsku postavljaju pitanje nabavke još najmanje jednog takvog zrakoplova.

Iskustva su pokazala da bi za "normalno" gašenje požara protupožarnim avionima, u kojem ne bi dolazilo do preopterećivanja posade ili zrakoplova, Hrvatskoj trebalo još nekoliko takvih letjelica, ali i posada koje bi letjele na njima.

Činjenica je da su kanaderi najpotrebniji samo tijekom najtoplijih ljetnih mjeseci zbog čega kupovina većeg broja letjelica nije isplativa, no u tom se slučaju kao jedno od rješenja nameće operativni leasing protupožarnih aviona.

I.K.
Foto: Parentium.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara