´Hrvatske katedrale´ - kalendar 2003.

´Hrvatske katedrale´ naslov je višebojnoga ovogodišnjeg kalendara u kojemu su objavljene slike svih hrvatskih katedrala, od najstarije splitske do najmlađe gospićke.

Uz svaki mjesec objavljena je slika jedne od hrvatskih katedrala, a na naslovnici kalendara slika đakovačke katedrale sv. Petra, koju je od 1866. do 1882. dao sagraditi veliki hrvatski mecena đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer (prva gotička katedrala u Đakovu sagrađena je u 13. stoljeću, ali su je uništili Turci).

Dvije katedrale, koje krase kalendar, sastavnice su svjetske baštine UNESCO-a - šibenska katedrala sv. Jakova, jedinstven spomenik europskoga sakralnog graditeljstva, građena od 1431. do 1536., i porečka Eufrazijeva bazilika, jedno od najznačajnijih ostvarenja ranobizantske umjetnosti, sagrađena u 6. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U kalendaru je fotografija najstarije hrvatske katedrale - Uznesenja Blažene Djevice Marije u Splitu, veličanstvene osmerokutne građevine koju je u svojoj carskoj palači dao sagraditi rimski car Dioklecijan, oko 300. godine, želeći da u njoj bude njegov mauzolej.

Osim tih katedrala, uvrštene su i fotografije zagrebačke, dubrovačke, zadarske, riječke, varaždinske, požeške, krčke, hvarske i najmlađe gospićke kasnobarokne katedrale - iz hrvatskih gradova u kojima su biskupijska ili nadbiskupijska sjedišta.

Kalendar ´Hrvatske katedrale´ (20 kn) objavili su nakladnici ´Glas Koncila´ i ZORO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara